Reklam
Tarih : 2026-07-28 17:44:07

ABD verileri ve Fed beklentileri küresel piyasalarda fiyatlamaları şekillendiriyor

İkon Menkul tarafından yayımlanan Yurt Dışı Akşam Bülteni'nde, ABD'de Conference Board tüketici güven endeksinin temmuz ayında 90,8 ile 92,3'lük beklentinin altında açıklandığı belirtildi. Manşet verinin zayıf kalmasına karşın tüketicilerin bir yıllık enflasyon beklentisinin yüzde 5,9'dan yüzde 5,5'e gerilemesinin fiyat algısında sınırlı rahatlamaya işaret ettiği ifade edildi.

Raporda, tüketici güvenindeki zayıflığa rağmen hizmet harcamalarına yönelik beklentilerin arttığı, konut ve otomobil alım planlarında ise yukarı yönlü eğilimin sürdüğü aktarıldı. Bu görünümün tüketici güveninin kırılgan kalmaya devam ettiğini ancak harcama iştahının tamamen kaybolmadığını gösterdiği kaydedildi.

ABD'de Richmond Fed imalat endeksinin temmuz ayında 5 ile 10 seviyesindeki beklentinin altında gerçekleştiği belirtilen raporda, endeksin genişleme bölgesinde kalmayı sürdürmesine rağmen beklenti altındaki verinin imalat sektöründeki toparlanmanın henüz güçlü ve yaygın bir ivmeye dönüşmediğine işaret ettiği ifade edildi. Fed'in bu haftaki toplantısında faizleri sabit bırakmasının beklendiği belirtilen raporda, piyasaların olası şahin sürprizlere ve karar metnindeki ton değişimine odaklandığı aktarıldı. Petrol fiyatları ile jeopolitik risklerin tamamen ortadan kalkmamasının, Fed'in yılın geri kalanı için daha temkinli ve şahin bir iletişim kurabileceği beklentisini desteklediği kaydedildi.

ABD 10 yıllık tahvil faizinin üçüncü işlem gününde de gerileyerek yüzde 4,62 seviyesine indiği belirtilen raporda, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD-İran ateşkesinin korunmasının tahvil piyasasını desteklediği ifade edildi. Yarın açıklanacak Fed kararı ve oy dağılımının tahvil piyasası açısından haftanın en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığı aktarıldı. Raporda, USD/JPY paritesinin Fed ve Japonya Merkez Bankası kararları öncesinde 40 yılın zirve bölgelerinde konsolide olduğu belirtildi. Fed'den şahin bir sürpriz gelmesi veya Japonya Merkez Bankası'nın yeterince güçlü sıkılaşma sinyali vermemesi halinde yen üzerindeki baskının sürebileceği, buna karşın Japonya'dan gelebilecek olası müdahalelerin paritedeki yukarı yönlü hareketleri kırılgan hale getirebileceği ifade edildi.

ABD borsalarında teknoloji ve çip hisselerinden çıkışın sanayi hisselerine yönelimle dengelenmeye çalışıldığı belirtilen raporda, Dow Jones endeksinin pozitif ayrışırken Nasdaq'ta satış baskısının sürdüğü kaydedildi. Bu görünümün yapay zeka ve yarı iletken hisselerinde oluşan yüksek değerlemelerin yeniden sorgulandığına işaret ettiği aktarıldı. Küresel piyasalarda çip hisselerindeki satışların derinleşmesinin risk iştahını zayıflattığı belirtilen raporda, dünya borsalarının bir ayın en düşük seviyelerine gerilediği ifade edildi. Nvidia ve SanDisk gibi yapay zeka bağlantılı hisselerde kritik teknik destek seviyelerinin test edilmesinin, teknoloji sektöründeki rotasyonun kısa vadede piyasa yönü açısından belirleyici olabileceği kaydedildi.

Raporda, ABD-İran ateşkesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün değerli metaller açısından ilk etapta destekleyici olduğu, ancak Fed kararı öncesindeki korunma ihtiyacının gümüş üzerinde satış baskısı oluşturduğu belirtildi. Piyasaların değerli metallerde yeni yön arayışında Fed Başkanı Kevin Warsh'ın açıklamaları, Fed'in oy dağılımı ve önümüzdeki dönemde açıklanacak enflasyon verilerini takip edeceği ifade edildi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.