Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-12 10:44:00

FOREX bülteni

Çin’de Korona Virüs Sebebiyle Can Kaybı 114’e Çıktı
Son zamanlarda piyasalar ana gündemi olan korona virüs yayılmaya ve can kayıpları yaşanmasına devam ediyor. Çin’den gelen son açıklamaya göre Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle can kaybı 114 seviyesine çıktı. Teyit edilen vaka sayısı ise 44 bin 653 oldu. Yaşanan gelişmeler küresel piyasalardaki endişelerin artmasına neden olurken, gelebilecek haber akışları piyasalardaki volatiliteyi artırabilir.

 

EURUSD
Aşağı yönlü hareketlenmelerine devam eden EURUSD paritesi yaklaşık olarak son 4 ayın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlanıyor. Piyasalar dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın yaptığı açıklamaları takip etti. Bu açıklamalarda Lagarde; ekonomiyi büyütmede para politikasının tek araç olmaması gerektiğini, para politikasının yan etkilerinin zaman geçtikçe büyüdüğünü belirtti. Ek olarak Lagarde; enflasyon ile orta vadeli hedeflerin arasında hala fark olduğunu, büyümenin yakından izlendiğini belirtti. Diğer yandan FED Başkanı Powell’ın konuşması takip edildi. Kongre’de konuşma yapan Powell; korona virüsün Çin ve küresel ekonomiye etkilerini yakından izlediklerini, ticarete bağlı belirsizliklerin azaldığı ortamda virüs tehtidinin ortaya çıktığını fakat ABD ekonomisinin küresel çalkantılara karşı dirençli olduğunu belirtti. Powell’ın konuşması ardından EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler desteklendi. Piyasalar gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisini takip edecek. Veri son zamanlarda yavaşlayan Euro bölgesi ekonomisi için ipuçları verecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.09394 – 1.09578 – 1.09846 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09061 – 1.08818 – 1.08285 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

USDTRY
Geçtiğimiz hafta boyunca adeta 5.98 seviyesine demir atan USDTRY paritesi Cuma akşamı yukarı yönlü hareketlenmiş ve 6 seviyesinin üzerine yükselmişti. Ardından haftasonu BDDK swap adımı attı ve yeni haftada parite 5.96 seviyelerine kadar gerilemiş fakat buralarda kalıcı olamamıştı. Ardından tekrar kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Başta İdlib olmak üzere artan jeopolitik riskler TL üzerinde baskı oluşturuyor. Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan dün bu konuda açıklamalarda bulundu ve ‘(İdlib) Atılacak adımları yarın açıklayacağım’ ifadesinde bulundu. Bu sebeple bugün Erdoğan’ın bu konuda yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek ve TL varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Diğer yandan küresel çapta düşük olan risk iştahı ve TL kanadında reel faiz desteğinin azalması TL üzerinde baskı kuran diğer unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.02479 – 6.03992 – 6.04797 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.00145 – 5.98865 – 5.95988 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

 

Altın
Bir yandan Çin kaynaklı korona virüs, bir yandan Amerika’dan gelen yoğun ekonomik veri akışları, bir yandan Amerika ile Çin arasında devam eden gelişmeler… Altın fiyatlarında gündem son zamanlarda oldukça yoğun. Korona virüs ile birlikte küresel çapta artan endişeler ile yukarı yönlü hareketlenmeler sergileyen altın fiyatları, ABD’den gelen ve piyasaları tatmin eden veriler ile birlikte dengeleniyor. Ek olarak Dünya Sağlık Örgütü Başkanı’nın virüs ile ilgili yaptığı açıklamalar endişelerin azalmasına neden olmadı. DSÖ Başkanı’nın Virüs için endişelerinin sürdüğünü açıklaması küresel bazda endişeleri bir tık daha artırdı. Altın fiyatları dalgalı bir seyir izlerken buna rağmen 2013 yılından itibaren en iyi seviyeler yakınlarında fiyatlamalar devam ediyor. Gün içerisinde piyasalar FED Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği açıklamaları takip edecek. Açıklama TSİ 18:00’da gerçekleşecek. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1576.13 – 1586.10 – 1594.57 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1565.23 – 1559.59 – 1548.44 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

 

Petrol
Çin 2016 yılında dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ünvanını Amerika’nın elinden almış ve bu ünvana kavuşmuştu. Bu sebeple Çin kanadında yaşanan korona virüs sebebiyle iptal edilen uçuşlar ve seyahatler fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Çin’in petrol talebi virüs ardından %20 seviyelerin azaldı. Azalan petrol talepleri küresel endişelere de sebep oldu ve bu endişeler fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Diğer yandan petrol arzına yönelik yoğunluk olabilme ihtimalleri piyasalarda konuşulmaya başlandı. Hal böyle olunca gözler OPEC+ kanadına çevrildi. Mart ayında gerçekleşecek olan olağan toplantının Şubat ayına çekilme ihtimalleri geçtiğimiz hafta artmıştı. Fakat gelen açıklamalar ile birlikte bu ihtimaller azaldı. Bu sebeple virüs konusunda ve OPEC kanadından gelebilecek haber akışları fiyatlar üzerinde volatiliteyi artıracaktır. Diğer yandan piyasalar gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Piyasalardaki beklentiler verinin 2,931M olarak gerçekleşeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 55.45 – 56.80 – 57.79 seviyeleri direnç noktaları olarak; 54.70 – 53.66 – 53.09 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

NATGAS
Geçtiğimiz haftayı 1.84 seviyelerinde kapatan doğal gaz fiyatları yeni haftaya aşağı yönlü gapli açtı ve 1.81 seviyelerinde başlangıç yaptı. Ardından kademeli aşağı yönlü hareketlerine devam eden natgas 1.75 seviyelerini test etti. Piyasalar yarın Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecekler. Veri ile birlikte doğal gaz fiyatlarında volatilite artabilir. Genel olarak baktığımızda başta ABD olmak üzere küresel bazda artan üretim fiyatlar üzerinde yoğun bir baskı oluşturuyor. Bununla birlikte küresel olarak kış aylarının mevsim normallerinden sıcak geçmesi mevsimsel baskı oluşturuyor. Tüm bunlar ışığında natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.813 – 1.901 – 1.977 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.754 – 1.690 – 1.620 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

 

Kaynak: Info Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.