Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-05 09:10:26

Türkiye: Brüt döviz rezervleri 70,8 milyar dolara düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 26 Ağustos haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 847 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 471 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 376 milyon dolar azaldı.

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon) Kaynak: TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık uluslararası rezervlerinin özetine göre; Brüt döviz rezervleri önceki rapora göre 665 milyon dolar azaldı.

BİST'te üç haftalık 724 milyon dolarlık güçlü yabancı girişinin ardından sınırlı da olsa dış çıkış görüyoruz. Son dönemdeki yabancı girişleriyle birlikte yabancı payının yüzde 35,11'e yükseldiğini ve ardından tekrar düşüşe geçtiğini gözlemlemekteyiz. Bu görünüm, bu hafta bazı güçlü dış çıkışların gerçekleşmiş olabileceğine işaret ediyor. BİST'teki yükseliş dış girişlerle güçlenirken, dış girişlerin durması ve çıkışların devam etmesi durumunda endeksteki yükselişin yerini kâr satışlarına bırakması bekleniyor. Yabancı girişleri durduktan sonra BİST'te yükselişin ivmesini kaybedeceğini ve sınırlı da olsa kar satışlarının olabileceğini düşünüyoruz.

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması Kaynak: TCMB

TL son 9 haftadır dolar karşısında değer kaybediyor. Borsada bankacılık hisselerinde yükseliş hız kazanmış durumda. 5 yıllık CDS ise, düşüşle 775 baz puandan işlem görüyor.

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda yüzde 55 DTH’dan TL’ye çevrim, yüzde 45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 26 Ağustos haftası itibariyle yüzde 53,1 seviyesindedir, bir önceki hafta yüzde 52,7 olan orandan yükseliş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde yüzde 54,7 seviyesindeydi.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.