Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-07 08:23:27

FED, 75 yapmasından ne yapsın

ABD’de dün 56,7’den 55,3’e gerilemesi beklenen ISM hizmet endeksi bırakın düşmeyi bırakın yerinde saymayı 56,9’a yükseldi. Hizmet sektöründeki büyüme, ISM'nin geçen Perşembe günü yaptığı ve aynı zamanda ABD fabrika faaliyetinin geçen ay istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü gösteren ve yılın ilk yarısında gayri safi yurtiçi hasıla daralmasına rağmen ekonominin resesyonda olmadığını gösteren imalat anketini takiben geldi. Faaliyet endeksi yükseldi, yeni siparişler endeksi yükseldi, ABD'li işverenlerin geçen ay beklenenden daha fazla işçi çalıştırmasıyla birlikte, iş kazanımları tam tersine güçlü kaldı. ABD hizmet sektöründe beklenenden daha güçlü verilerin açıklanması , ekonominin resesyonda olmadığı görüşünü güçlendirdi ve Fed'in enflasyonu dizginlemek için 21 Eylül'de 75 baz puanlık artış yapmasına bir fırsat daha verilmiş oldu. Fed’in bizi verilere çok bağımlı hale getirmesi, gelen her verinin Fed'in toplandığı zaman için ne anlama geldiğini çıkarmaya çalışmamız, Avrupa'ya enerji arzı krizi ve COVID-19 karantinalarının Çin ekonomisini nasıl etkileyeceği konusundaki endişelerle birleşince, çok fazla belirsizlik ve oynaklık da beraberinde geliyor. Dünkü sürpriz ISM hizmet verisi ile birlikte, MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.5 ve Japonya'nın gösterge Nikkei % 1.12 düşerken, Avustralya'da S&P/ASX 200 % 1.29, Hong Kong’da ise ana teknoloji endeksi % 1.9 ana endeks % 1.35 gerilemiş durumda. ABD doları endeksi, 20 yılın en yüksek seviyesi olan 110.57'ye yakın kalarak %0.08 artışla 110.43'e yükselirken, Euro’daki zayıflama devam ediyor ve 0.9888$'dan işlem görürken, ECB’den Perşembe günü 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapması bekleniyor, ancak piyasanın Rusya'nın Kuzey Akım 1 gaz boru hattını süresiz olarak kapalı tutma kararına daha fazla odaklandığını görmekteyiz. ABD 10 yıllık hazine tahvilleri de % 3.365'le 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviye de. Beklenenden daha iyi gelen bazı ABD hizmet verilerine rağmen, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de COVID-19'un fren yaptırması, daha fazla faiz artırımı beklentilerinin küresel ekonomide durgunluk yaratacak olması, bunun sonucunda da düşük yakıt talebi büyümesinin gerçekleşme beklentisinin artması petroldeki düşüşün ana etmenleri. Sonuç; Brent ham petrol vadeli işlemleri %1.2 düşüşle 91.71$'dan ve ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri de %1.4 gerileme ile 85.63$'dan işlem görmekte.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KOBİ’ler için yeni bir hazine destekli kefalet paketi hazırlandığını açıkladı.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Truss, Başbakanlık Ofisi önünde ilk konuşmasını yaptı. Truss, İngiltere’deki enerji krizi ve ekonomik zorlukların düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Şimdi sorunları çözmenin zamanı" dedi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Ukrayna topraklarındaki Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyareti sonrası yayınladığı raporda, "Askeri faaliyetler nedeniyle yaşanabilecek bir nükleer olaydan kaçınmak için acilen ara tedbirler alınmalıdır. Sorun, derhal bir güvenlik bölgesi kurularak çözülebilir" ifadeleri kullanılarak, “Ukraynalı personel, sürekli yüksek stres ve baskı altında” denildi.

İsrail, son bir hafta içinde ikinci kez Halep Uluslararası Havalimanı’nı hedef aldı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Hazine Bakanlığı olarak finansal hizmet sağlayıcıların Rusya'nın petrol ihracatına bir fiyat sınırı uygulanmasına yardım etmelerini istediklerini söyledi.

Şili Merkez Bankası(BCC), enflasyon endişeleri ve küresel gelişmeler nedeniyle faiz artırım sürecine beklentilerin üzerinde, 100 baz puan artışla devam etti.

Irak'ın petrol üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre 67 bin varil/gün arttı. Ancak güney terminallerinden ihracat altyapı yenilemelerinin gecikmesi nedeniyle azalmaya devam etti.

İngiltere'de petrol ve gaz üreticileri enerji fiyatlarının yüksek enflasyona etkisinin azaltılması amacıyla Kuzey Denizi için daha fazla sondaj lisansı verilmesini ve yatırımların hızlandırılmasını istediler

Rusya'nın ikinci büyük bankası VTB Bank'ın CEO'su Andrei Kostin, Rus bankacılık sektöründe kredilerin canlandırılması için Rusya MB'nin faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi.

Fed/Barkin: “Reel faizin sıfırın üzerine oturması için Fed'in politikayı daha da sıkılaştırması gerekli”dedi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.