Reklam
Tarih : 2025-11-07 07:49:02

Asya-Pasifik borsalarında endeksler haftayı düşüşlerle kapattı

Asya-Pasifik'te düşüşlere öncülük eden büyük yapay zeka şirketlerinin hisseleri Perşembe günü ABD'de de düştü ve bu durum genel ABD piyasasını da olumsuz etkiledi. En büyük düşüşler Nvidia, Microsoft, Palantir Technologies, Broadcom ve Advanced Micro Devices hisselerinde yaşandı.

Japonya'nın referans endeksi Nikkei 225 yüzde 1,93 düştü. Yapay zeka ile ilgili hisse senetlerinden SoftBank yüzde 8'in üzerinde, yarı iletken test ekipmanı üreticisi Advantest yüzde 7'nin üzerinde, yonga üreticisi Renesas Electronics yüzde 4 ve yonga üretim ekipmanı üreticisi Tokyo Electron yüzde 2,17 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 0,99 geriledi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi dalgalı bir seyir izleyerek yüzde 1,47 düşerken, küçük sermayeli Kosdaq Endeksi yüzde 1,96 değer kaybetti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0,27 düştü. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 0,61 gerilerken, Çin anakarasının CSI 300 Endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti.

Çin'in Ekim ayı ihracatı, resmi verilere göre bir önceki yıla göre ABD doları bazında yüzde 1,1 düştü. Bu rakam, yüzde 3'lük beklentilerin altında kaldı ve Eylül ayındaki yüzde 8,3'lük artıştan sonra keskin bir düşüşe işaret etti.

İthalat da beklentileri karşılayamadı ve Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1 arttı. Ekonomistler, Eylül ayındaki yüzde 7,4'lük artıştan sonra yüzde 3,2'lik bir büyüme bekliyorlardı. Bu durum, uzun süren konut piyasasındaki durgunluk, artan iş güvensizliği ve tüketime odaklı teşvik tedbirlerinin azalması nedeniyle zayıf iç talebin baskı yapmaya devam etmesinden kaynaklanıyor.

ABD vadeli işlemleri, Perşembe günkü teknoloji hisseleri satışının ardından Asya piyasalarının açılışında yükseldi. Gece boyunca Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 398,70 puan veya yüzde 0,84 düşüşle 46.912,30 puandan kapandı. S&P 500 yüzde 1,12 düşüşle 6.720,32 puandan, Nasdaq Composite ise yüzde 1,9 düşüşle 23.053,99 puandan kapandı.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.