DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yaklaşık 20 milyar dolarlık finansal hareketlilik ve dolandırıcılık iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunarak Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) ve denetim mekanizmalarını eleştirdi.
SPK'nın teknik ve kurumsal birikiminin çok daha küçük meblağları bile anında tespit edebilecek güçte olduğuna dikkat çeken Babacan, kurumun harekete geçmemesini bilinçli bir tercih olarak nitelendirdi.
Konuşmasında SPK'nın teknik altyapısına vurgu yapan Babacan, şu ifadeleri kullandı:
"20 milyar dolar değil; inanın 10 milyon dolarlık, 1 milyon dolarlık bir iş olsa SPK'nın bu işi yakalama imkanı var, gücü var, teknik altyapısı var, birikimi var. Ama yapmamış; 'yapamamış' değil, yapmamış."
Maliye Bakanlığı'nın küçük mükellefler üzerindeki sıkı denetimini örnek vererek aradaki çelişkiye işaret eden DEVA Partisi Lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün bir emekli vatandaşımızın ayda 10 bin liraya kiraya verdiği bir dairesi olsa maliye ne yapıyor? 'Ben banka kayıtlarından baktım, senin ayda 10 bin lira kira gelirin var, bunun beyannamesini bana ver' diyor. Bir emeklimizin 10 bin liralık aylık kira gelirinden haberdar olan devlet, 20 milyar dolarlık dolandırıcılıktan nasıl haberdar olmaz? Böyle bir şey mümkün mü yani? Hepsi kayıt altında."
Finansal piyasalarda kullanılan gelişmiş denetim sistemlerine değinen Babacan, söz konusu büyüklükteki hareketlerin gözden kaçamayacağını belirterek, "Bir de yapay zeka diye bir şey var. Dolayısıyla böyle anormal hareketler olduğunda hemen sistemde kırmızı ışıklar yanar. Büyük bir rakam olduğunda hemen bunun özel bir raporu çıkarılır, 'Burada garip bir şey var' diye sunulur. Yani SPK'nın bu işten haberdar olmaması diye bir şey mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.
© Copyright 2026 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.