Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-06 09:32:00

Koronavirüs salgını kaynaklı haber akışı gündemdeki yerini koruyor

BIST100… Koronavirüs salgını kaynaklı haber akışı gündemdeki yerini koruyor. BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta kayıplarını telafi etme çabası içerisindeydi. Endeks geçtiğimiz haftaların aksine blok halinde gerilemezken, pozitif ayrışan hisselerin olması yatırımcıların iyimser beklentilerini ortaya koyuyor. Koronavirüs pandemisine bağlı can kayıplarının geçtiğimiz haftalara kıyasla gerilemesi sonucunda hisse senedi piyasaları yükselişe geçti. ABD Başkanı Donald Trump hafta sonu yaptığı açıklamada virüsün yayılma hızının düştüğüne dair sinyallerin olduğunu ifade etti. Asya piyasaları genel itibarıyla pozitif bir seyir izlerken BIST100 endeksinin yeni haftaya alıcılı başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Türk Lirası Perşembe günkü kazançlarının ardından swap piyasasındaki likiditesinin azalmasına bağlı olarak sınırlı bir şekilde değer kaybetti. Dolar TL kuru enflasyon verisi sonrasında yükselişini sürdürdü. Cuma günü 6.7250 seviyelerini test eden Dolar TL kuru yeni haftada 6.75 seviyelerinde işlem görüyor. Koronavirüs pandemisinin reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin yatırımcıları güvenli liman arayışına itmesiyle birlikte dolar global bazda değer kazanıyor.

 

 

EURTRY… Gelişen piyasa ülke para birimlerinin büyük çoğunluğu pandeminin yarattığı satış ortamından olumsuz etkileniyor. Euro global bazda negatif bir görünüm sergilerken, TL Euro karşısındaki kayıplarını geri almakta zorlanıyor.

 

 

EURUSD… Cuma günü piyasalar Euro bölgesi ve ABD’den gelen PMI verilerini takip etti. Euro bölgesi koronavirüs pandemisi kaynaklı sert bir daralma içerisindeyken bileşik PMI 29.7 ile tarihi düşük seviyelere geriledi. Euro bölgesi Hizmetler PMI ise 24’lü seviyelere kadar düştü. Öğleden sonra ABD’den gelen tarım dışı istihdam verileri de reel ekonomideki olumsuz görünümü gözler önüne serdi. Geçtiğimiz hafta FED yabancı merkez bankalarına swap kanalını açarken, netleşmiş pozisyon büyüklüğü 396 milyar dolara ulaştı. FED global bir dolar likiditesi krizi yaşanmaması için çaba gösteriyor. Dolar global bazda güvenli varlık talebinden destek bulurken, geçtiğimiz haftayı kazançla tamamladı. Dolar endeksi 100 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. ABD’de tarım tarım dışı istihdam verisi beklentilerden fazla azaldı. Euro Dolar paritesi 1.0780 seviyelerine geriledikten sonra yeni haftanın ilk saatlerinde 1.08 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

XAUUSD… Geçtiğimiz hafta İsviçre rafinerilerinin üretime ara vermesi beraberinde arz sıkışıklığı endişesi getirirken, yeni haftada rafinerilerin yeniden üretime başlaması ile altın fiyatları göreceli olarak sakin seyrediyor. Altının ons fiyatı yeni haftada 1625 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR… Dolar TL kurundaki yükseliş ve altının ons fiyatının 1620 $ seviyesinin üzerinde tutunmasıyla birlikte gram altın fiyatları yeni rekor seviyeleri test ediyor.

 

 

BRENT… Bugün OPEC ve OPEC dışı ülkelerin video konferans yoluyla gerçekleştireceği toplantı Rusya ve Suudi Arabistan arasında hafta sobu yaşanan gerilim sonrasında Perşembe gününe ertelendi. Taraflar toplantıdan bir sonuç çıkacağına kuşkuyla bakıyor. ABD’nin anlaşmaya katılmayacağına ilişkin beklentilerle birlikte brent petrolün varil fiyatı geçen haftaki kazançlarının bir kısmını geri vermiş durumda. Petrol fiyatlarının istikrara kavuşturulması için üretim kesintileri gündemde olacak. Petrol fiyatlarında gelen haber akışı ve taraflardan gelen açıklamaların etkisinde yüksek hareketlilik gözlemleniyor.

 

 

S&P500… ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Pence koronavirüs pandemisinin ABD’de dengelenmeye başladığına dair sinyaller gördüklerini belirtmeleri sonrasında piyasalarda iyimser bir hava hâkim. Yatırımcıların koronavirüs pandemisinde en kötünün geride kaldığını değerlendirmesiyle birlikte ABD hisse senedi vadelileri yeni haftada pozitif bir görünüm sergiliyor.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.