Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-06 09:55:12

Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenmekte

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmekte. Japonya endeksleri yatay, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,96, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,58 artıda ve erken işlemlerdeki kazancını geri veren Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,41 ekside seyretmekte. ABD endeks vadelileri, uzun hafta sonunun ardından haftanın ilk işlem gününe pozitif bir başlangıcı işaret ediyor. Küresel merkez bankalarının sıkılaştırmacı para politikaları ve Avrupa enerji krizi piyasaları baskılamaya devam etmekte. Avustralya Merkez Bankası (RBA) bugün enflasyonla mücadelede art arda dördüncü kez 50bp faiz artırımına gitti. Bugün takvimde ABD’de Markit hizmet PMI ve ISM İmalat Dışı PMI verileri öne çıkıyor. ISM imalat dışı PMI’nın ağustosta 56,7 puandan 55,5 puana gerilemesi beklenmekte. Yurt içinde geçen ayın Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) açıklanacak. TÜFE bazlı REDK temmuzda 53,08 puandan 54,01 puana yükselmişti. Ayrıca, dünkü enflasyon verilerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Borsa İstanbul tarafında; küresel piyasalarda sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle hisse endeksleri düşmeye devam ederken yurt içinde pozitif ayrışma sürmektedir. BIST100 Endeksi’ndeki yukarı yönlü sert hareketlerin ardından olası düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın ilk işlem gününde negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %2,22’lik düşüşle aşağı yönlü hareketin öncüsü oldu. CAC 40 Endeksi %1,2 düşerken FTSE 100 Endeksi hafifçe pozitif fiyatlanarak bölgeden pozitif ayrıştı. ABD hisse endeksleri ise bayram tatili nedeniyle işlem görmedi. EUR/USD paritesi %0,21 düşerek 0,993 düzeyine geriledi. Dolar Endeksi (DXY) sınırlı artışla 109,8 puana yükseldi. Dün Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nin ağustos ayı nihai PMI verileri açıklandı. Hizmet sektörü PMI rakamlarının beklenenden fazla düşmesi bileşik PMI’ın sırasıyla 46,9, 49,6 ve 48,9 değerini almasında etkili oldu. Böylece hem imalat hem de hizmet sektörünün görünümüne dair fikir veren bileşik PMI eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi bu ay - 31,8 puana gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede yer aldı. OPEC+’ın dünkü toplantısında ekim ayı için petrol arzının 100 bin varil azaltılması kararı alındı. Brent petrol %2’den fazla artarak varil başına 95USD’ye ulaştı. Ons altın ise 1.710USD düzeyinde yatay satıcılı olarak fiyatlandı.

BIST 100 Endeksi gün boyu yukarı yönlü hareketini koruyarak %4,21’lik artış kaydetti. Tüm zamanların kapanış rekorunu 3.358,37 puana yükselten gösterge endeks dün küresel hisse endekslerinden oldukça pozitif ayrıştı. Endekste günlük işlem hacmi rekoru kırıldı. Metal Ana Endeksi (XMANA) %8,46 ve Banka Endeksi (XBANK) %7,58 arttı. USD/TRY kuru yatay alıcılı bir görünüm sergilerken EUR/TRY kuru %0,19 düştü. Gram altında sınırlı düşüş gerçekleşse de 1.000 TL’nin üzerinde kalmaya devam etti. TÜİK’in ağustos ayına dair açıkladığı veriler yıllık ÜFE’nin %143,75 ve yıllık TÜFE’nin %80,21 arttığını gösterdi. Bir önceki aya kıyasla tüketici fiyatlarındaki artış %1,46 olarak gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.