Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-08-25 10:09:00

IREA: “Yenilenebilir enerji üretimi, fosil yakıtlardan daha düşük maliyetli”

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) yayımladığı son raporda yenilenebilir enerji kaynaklarının açık ara en ucuz enerji kaynağı olduğu bilgisini paylaştı.

IRENA, 2022 yılını yenilenebilir enerji üretiminin ekonomik olarak uygulanabilirliği açısından en verimli yıl olarak tanımladı. Rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjinin, fiyatları sürekli olarak değişkenlik gösteren, yüksek maliyetlere sebep olan fosil yakıt tüketimine olan bağımlılığı da azalttığı rapor edildi.

Türkiye’de rüzgar enerjisi sektörünün en büyük özel servis sağlayıcısı konumuna sahip Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın da rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücü 11 GW üstüne çıkan Türkiye’de 273 RES ve 3 bin 983 adet rüzgar türbini bulunduğunu ve mevcut yüksek fosil yakıt fiyatları göz önüne alındığında da rüzgar enerjisi kaynağı kullanımının ülke ekonomisine büyük oranda tasarruf sağladığını ifade ediyor.

Fosil yakıtlara bağlı enerji krizinin çözümü yenilenebilir enerjide görülüyor. Araştırmalar, Avrupa’da 5 ayda 50 milyar dolarlık bir tasarruf sağlandığını ortaya koyuyor. Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 10,9’unun rüzgar enerjisinden elde edildiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, özellikle global ölçekte yaşanan fosil yakıt krizine karşılık rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının kurtarıcı enerji kaynağı olarak ön plana çıktığının altını çiziyor.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi tasarruf sağlıyor

2022 yılı ocak ve mayıs ayları arasında Avrupa'da güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklarından sağlanan enerji üretiminin tek başına en az 50 milyar dolarlık tasarruf sağladığı rapor ediliyor. Böylece, fosil yakıt ithalatı ciddi oranda azalırken ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi de ciddi oranda artış gösteriyor. Bu durumu göz önünde bulundurduklarını özellikle belirten Aydın, dünyanın geleceğini önemseyen yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi gerçekleştirmenin ülke ekonomisi adına ciddi faydalar sağlayacağını belirtiyor.

Rüzgar enerjisi kurtarıcı role sahip

Yenilenebilir enerjiyi önemseyen ve yatırımların önünü açan düzenlemelerle kısa süreli proje teslim sürelerine kavuşulduğu durumda rüzgar enerjisi, ülkelerin fosil yakıt kullanımını hızla azaltma ve nihayetinde aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya yardımcı oluyor. Özellikle net sıfır karbon arayışında olan ülkelerin eskiden neden oldukları makroekonomik zararları sınırlama çabalarında rüzgar enerjisinin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Aydın, sürdürülebilir bir dünya için fosil yakıt kullanımının kademeli olarak azaltılması ve en son noktada ise rüzgar enerjisinin başı çekeceği şekilde tamamıyla yenilenebilir enerji kullanımına geçmenin son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.