Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-17 09:08:00

Trump'ın hayalleri koronavirüs'ün gerçekleri

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Haftanın son işlem gününe pozitif risk iştahıyla başlıyoruz. Trump'ın koronavirüs önlemlerini aşamalı bir şekilde gevşeteceğini duyurması, Boeing'in haftaya yeniden üretime başlayacağını açıklaması ve ilaç şirketi Gilead'ın koronavirüs ilacının yapılan testlerde olumlu sonuç üretmesi risk iştahını destekleyen faktörler. S&P500 vadelilerde %3'ün üzerinde artıda seyrediyor. Asya borsaları da, Çin'den beklentilerden daha yüksek oranda gerileyen ilk çeyrek büyüme rakamına karşın pozitif bölgede seyrediyorlar. Özellikle, söz konusu ilacın olumlu sonuçlar üretmesi piyasaların haftayı pozitif bir görüntüyle kapatmasını sağlayabilir. Bir süredir baskı altında kalan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de bu sabah alıcılı bir görüntü sergiliyorlar. TL de Dolar karşısında değer kazanma eğilimindeyken, BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayıp 99,1bin seviyesini hedefleyebilir.

 

MAKROEKONOMİ

Çin büyüme verisinin beklentilerden kötü gelmesine karşın ABD'de salgın tedbirlerinin kademeli şekilde gevşetileceğinin, COVID-19 tedavisinde başarılı ilaç tedavilerinin ve Boeing'in gelecek hafta üretime başlayacağının gözlenmesiyle bugün borsalarda alıcılı bir seyir görüyoruz. Trump, ülkesinde alınan koronavirüs önlemlerinin 3 aşamalı şekilde gevşetileceğini ancak kararın eyalet valilerinde olduğunu duyurdu. Salgınla birlikte bir ay içerisinde ABD'de 22 milyon kişi işsiz kaldı.

  • Trump, "Bazı eyaletler virüsten çok etkilenmedi. Bu eyaletler 1 Mayıs'tan önce sürece başlayabilir. Ancak bir eyalet virüs önlemlerini gevşetmek istemezse, virüs önlemlerini devam ettirmelerine izin veririz." açıklamasında bulundu. 
  • New York Valisi Andrew Cuomo, getirilen kısıtlamaların 1 ay daha uzatılmasının kararlaştırıldığını ve bu kapsamda ''evde kal'' talimatı ve zorunlu olmayan iş yerlerinin kapatılması gibi kısıtlamaların, 15 Mayıs'a kadar uzatıldığını bildirdi.
  • 11 Nisan haftasına ilişkin ABD yeni işsizlik maaş başvuruları, 5,2 milyon kişi artışla beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Nisan ayında ABD'de Philadelphia Fed iş dünyası endeksi -56,6 seviyesine gerileyerek 1980'den beri en büyük daralmayı sergiledi. 
  • Çin'de GSYH, birinci çeyrekte %6'lık daralma beklentilerini aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,8 geriledi ve veri setinin açıklanmaya başlandığı 1992'den bu yana ilk kez daraldı. Çeyreksel olarak ekonomi %9,8 daraldı. Sanayi üretimi mart ayında beklentilerden iyi gelerek %1,1 daralırken, tüketicilerin görünümüne ışık tutan perakende satışlar martta %12,5 daralma beklentisine karşılık %15,8 daraldı. Sabit yatırımlar ise beklentilerle uyumlu olarak %15,1 daraldı. Çin salgınla birlikte şubat ayında ekonomik parametrelerde şiddetli düşüşler yaşamıştı. Karantina tedbirlerini kademeli bir şekilde gevşeten Çin'in, mart ayında yayınlanan verileri sanayi tarafında iyileşme sinyalleri verirken, tüketici tarafında ise resim olumsuz gözükmekte.

ECB Başkanı Christine Lagarde AB ülkelerinin merkez bankalarına Euro likiditesi sağlamayı ve Euro sağlayıcı swap hattı açılmasına yönelik yeni talepleri değerlendirdiğini vurguladı. Lagarde, tüm IMF üyeleri için yeni bir SDR erişimi üzerinde çalışmaya açık olduklarını da ifade etti.

Bugün TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde hükümetlerin kısıtlayıcı önlemleri nedeniyle tüketim talebindeki azalma ve fabrika kapatmalar ve işten çıkartmaların artmasının etkisiyle işsizlik oranındaki artışın tüketim talebini olumsuz etkilemesiyle yıllık bazda TÜFE'nin %1,2'den %0,7'ye gerilemesi, çekirdek TÜFE'nin ise %1,2'den %1'e gerilemesi bekleniyor.

Bugün yurtiçinde TSİ 14.30'da TCMB'nin nisan ayına ilişkin Beklenti Anketi açıklanacak. Profesyonel katılımcılarının geleceğe yönelik beklentileri izlenecek.

  • Bir önceki anket dönemi virüse ilişkin tedbirlerin baskın olmadığı ve ekonomik parametrelerde iyi bir dönem geçirdiğimiz mart ayının ortalarında yapılmıştı ve bu açıdan salgının ekonomiye ilişkin etkileri oldukça sınırlı yansımıştı. Ayrıca geçen aydan farklı olarak bu ay petrol konusunda Rusya ve OPEC anlaştı, ancak talep kısıntısının arz kısıntısından fazla olması fiyatlardaki yükselişi önlüyor. Yurt içinde imalat PMI sınırlı daralma bölgesine geçti, reel kesim güven endeksinde, ekonomik güven endeksinde düşüşler gördük, ayrıca salgının etkilerinin daha baskın olduğu bir dönem yaşamaktayız. Bu açıdan beklentilerde önemli revizelere görmemiz olası.
  • Cari denge açısından azalan yurt dışı hava trafiğinin turizm gelirlerine baskı yapması ve ihracatta küresel talep zayıflığının etkisi belirleyici olacak. Ancak düşen petrol fiyatları ile ekonomik aktivitenin azalmasıyla toplam ithalatının aşağı yönlü baskı altında kalması beklenmekte. Dolayısıyla cari denge rakamlarında ılımlı seviyelerin korunmasını bekliyoruz. Güvenli liman talebiyle küresel olarak değerlenen USD ile yıl sonu USD/TL kurunun yukarı yönlü yukarı çekilmesi beklenmekte.
  • Güncel Foreks anketinde katılımcılar TCMB'den bu ayki toplantısında 50 baz puan indirim beklemekte ki bu da enflasyon beklentilerinde, değer kaybeden TL'ye rağmen azalan ekonomik aktiviteyle düşen talebin baskın geleceğini düşündürmekte. Bu bağlamda enflasyon beklentilerinin de kısmi aşağı yönlü revizesi muhtemel gözükmekte. Ekonomik büyüme tarafında ise son IMF raporunda küresel olarak bu sene daralma beklenmekte, bu görüntü ışığında da geçen ay Türkiye için yıl sonu büyüme beklentisi %3,33 idi bu rakamın da aşağı revizesi muhtemel gözükmekte.    

TCMB tarafından açıklanan rakamlara göre tahminlerimizle uyumlu olarak (14 Nisan 2020 Tarihli Bülten, Sayfa 1) toplam rezervler 10 Nisan haftasında 89,6 milyar dolar seviyesinden 88,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Buna göre net uluslararası rezervlerde aynı şekilde tahminlerimizle uyumlu olarak 27,1 milyar dolardan 26,3 milyar dolar seviyesine geriledi.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Datagate (DGATE, Sınırlı Pozitif): Şirket 04.03.2020 tarihinde Türk Telekom Grubu ile mevcut devam eden sözleşme yerine 01.04.2020 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıl süreli yeni bir distribütörlük sözleşmesi imzaladığını açıklamıştı. Söz konusu sözleşmeye yapılan ilave sözleşme ile 01.04.2020 tarihinden önce yürürlükte olan sözleşme kapsamındaki tüm bölge ve ürünlerin distribütörlüğünü kapsayan faaliyete yeniden başlanmıştır. Bu kapsamda Şirket; Türk Telekom Grubu tarafından yetkilendirilmiş TTM'lere (Türk Telekom Mağazası), EDM'lere (Entegre Dağıtım Merkezi) ve ASK'lara (Aktif Satış Kanalı) akıllı telefon, tablet, aksesuar ve Türk Telekom Grubu ürünlerini satmaya/dağıtımını yapmaya devam edecektir. Taraflar 75 gün önce bildirmek kaydı ile ilave sözleşmeyi fesih etme yetkisine sahiptir.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka tarafından yurtdışında ihraç edilmiş olan, 15.04.2011 tarihli Banka açıklamasına konu ve halihazırda Londra Borsası'na kote toplam 500mn ABD Doları tutarlı, 2021 vadeli, %6,25 kupon ödemeli, USM8931TAA71 ve US900148AA51 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 100mn ABD Doları nominal tutarlı kısmı; 07.09.2012 tarihli Banka açıklamasına konu ve Londra Borsası'na kote toplam 750mn ABD Doları tutarlı, 2022 vadeli, %5.25 kupon ödemeli, USM8931TAF68 ve US900148AD90 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 150mn ABD Doları nominal tutarındaki kısmı ve/veya 10.03.2017 tarihli Banka açıklamasında konu İrlanda Borsası'na kote toplam 500mn ABD Doları tutarlı, 2023 vadeli, %5,875 kupon ödemeli, XS1576037284 ve US90014QAB32 ISIN kodlu borçlanma araçlarından azami 100mn ABD Doları nominal tutarlı kısmı, bunların tabi olduğu ilgili ülke mevzuatı ve ihraç dokümanlarına uygun olarak bir veya birden fazla defada olmak üzere işbu açıklama tarihinden (16.04.2020) itibaren 1 aylık süre zarfında Bankanın yatırımcılardan geri satın alma niyeti olduğunu, geri alım işlemlerinin anılan borçlanma araçlarının ilgili piyasada ve tarihte geçerli satış fiyatının Bankaca uygun bulunması şartına bağlı olduğunu, bunların satın alınması halinde, kısmen veya tamamen halka arz edilmeksizin yeniden yurtdışında satılabileceğini ve/veya itfa edilebileceği duyurulmuştur.

3 Şubat 2020 Tarihli Garanti Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; Şirketin tüm lokasyonlarındaki üretim ve faaliyetlerine 01.04.2020 - 10.04.2020 tarihleri arasında ara verilmiş ve sonrasında söz konusu verilen ara, sürece ilişkin risklerin devam etmesi sebebiyle 20.04.2020 tarihine kadar uzatılmıştı. 20.04.2020 tarihi itibarıyla, bazı üretim birimlerinde, minimum çalışan sayısıyla ve resmi makamlarca önerilen tedbirlere uyularak üretime kısmi olarak başlanmasına karar verilmiştir.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Şirketin Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden ve Yerel Para Cinsinden notu BB- olarak teyid edilmiş, görünümü ise "Durağan"dan "Negatif"e değiştirilmiştir.

3 Şubat 2020 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…

Zorlu Enerji Elektrik (ZOREN): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ'nin Manisa ili Alaşehir ilçesinde kurmayı planladığı Alaşehir III Jeotermal Enerji Santrali projesinin önlisansının 24.03.2021 tarihine kadar uzatılması için EPDK'ya yapılan başvuru kabul edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların merkezi yönetiminden olan ve YP cinsinden düzenlenen alacaklarına kredi riskine esas tutar hesaplamasında %0 risk ağırlığı uygulanabilmesine karar verdi.

Havacılık: Boeing Co., faaliyetlerini Covid-19 salgınından dolayı bir ay askıya aldıktan sonra, Seatle'daki Puget Sound tesislerine tüm ticari uçak üretimine gelecek hafta safhalar halinde başlayacağını duyurdu.

Konut: TCMB tarafından Şubat 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre KFE, Şubat 2020'de bir önceki aya göre %2,30 oranında artarken, geçen yılın aynı ayına göre %13,94 oranında yükseliş kaydetmiştir.

Otomotiv: NTV internet sitesinde yayınlanan habere göre; Mercedes-Benz Türk, corona virüs salgını nedeniyle ara verdiği üretim faaliyetlerine 20 Nisan'da Hoşdere otobüs fabrikası ve 24 Nisan'da Aksaray kamyon fabrikasında yeniden başlayacak.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Beyaz Filo (BEYAZ): Mart 2016'da Ankara'da başladığı Opel bayiliğinin, 30.06.2020 tarihinde sona erdirilerek, 01.07.2020 tarihinden itibaren Balıkesir'de devam etmesine karar verilmiştir. Ankara Opel bayiliği cirosunun tamamına yakını filo kiralama şirketlerine yapılan satışlardan kaynaklanmaktadır. Bu satışların yapılmasında, bayiliğin Ankara'da veya Balıkesir'de olmasının hiçbir etkisi yoktur. Bu nedenle Opel bayiliğine Balıkesir'de devam edilmesinin ciro üzerinde olumsuz bir etkisinin olması beklenmemektedir. Ankara Opel bayiliğinin Balıkesir'e taşınması ve her üç markanın tek bir çatı altında birleştirilmesiyle birlikte, personel maliyetlerinde de ciddi miktarda tasarruf sağlanacaktır. Balıkesir'de satın alınmış olan arsa üzerine plaza ve servis yatırımına başlama kararı alınmıştır. Yatırımın 2020 sonunda bitirilmesi ve devreye alınması öngörülmektedir. Balıkesir'deki Peugeot ve Citroen bayilikleri de yatırım tamamlandığında faaliyetine kendi yerinde devam edecektir. Dolayısıyla Peugeot, Citroen ve Opel bayilikleri üç marka olarak kendi yerinde olacak, böylece Balıkesir bayisi kira maliyeti de ortadan kalkacaktır.

Duran Doğan (DURDO): Şirket 23.01.2020 tarihinde almış olduğu Yönetim Kurulu Kararına istinaden başlatmış olduğu, Arnavutköy/İstanbul adresinde bulunan 5.200 m2'lik üçüncü tesisinin açılış işlemlerini tamamlamıştır. Yeni tesis 16.04.2020 tarihi itibari ile faaliyetine başlamıştır.

Federal-Moğul İzmit Piston (FMIZP): Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (Corona) Virüsü etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamaların devam etmesi sebebiyle, Şirketin Kocaeli İzmit ilçesindeki fabrikasında üretim faaliyetlerine ara verme süresi 27 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Kocaeli Arslanbey ilçesindeki fabrikası ise 13 Nisan 2020 tarihinde başladığı üretimine devam etmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,91 seviyesinden %9,04 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 115,6 milyar TL ile 94,5 milyar TL'si repo (40,5 milyar 3 aylık repo, 54 milyar haftalık repo) ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 21,1 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %0,67'lere yakın seyretmekte.

Küresel çapta baskılanan risk iştahı, doların güçlenmesi ve birçok GOÜ para birimi gibi TL'nin de dolar karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle dün TL faizler baskı altında kaldı. Bu kapsamda, 5 gösterge kağıdın faizi günlük bazda 27 baz puanlık artışla %14,75 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 49 baz puanlık yükselişle %14,73 seviyesine yükseldi.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırırm
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.