Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-08 14:58:00

SALT 9 yaşında

SALT'A BAKIŞ: BİR KÜLTÜR KURUMUNDA TUTUM VE ÖZEN

Dünya çapında bir salgının zorladığı koşullarda kurumların işleyişinde mecburi değişikliklere gidilirken bunların kamuya olası yararları ve dijital âlemde yer edinme adabı tartışmaya açılıyor. SALT’ın olağan dışı bir zamana denk gelen kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner’in kuruma dair Ağustos 2019’da kaleme aldığı kapsamlı değerlendirmesi ilk kez SALT Blog’da yayımlandı.

HÜSEYİN BAHRİ ALPTEKİN ARŞİVİ

Hüseyin Bahri Alptekin (1957-2007), işlerinde küreselleşmenin etkileri, göç ve sürgün, kültürlerarası imge dolaşımı gibi temaları irdeledi. Sanatçının üretimine, nice seyahatinden gözlemleri ve şehir imgeleriyle bit pazarlarından topladığı, biriktirdiği türlü nesne temel oldu. Alptekin’in “Ben bir stüdyo sanatçısı değilim” sergisiyle açılışını yapan ve arşivini çevrimiçi erişime sunan SALT’ın, sanatçı üzerine son dokuz yıldan derlenen içerik seçkisini incelemek için tıklayın.

SABİHA RÜŞTÜ BOZCALI ARŞİVİ

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş döneminde yetişen Sabiha Rüştü Bozcalı (1904-1998), erken yaşta müze müdürü Ali Sami Boyar’dan ders aldı. Berlin, Münih, Paris ve Roma’da tanınmış ressamların atölyelerinde çalıştıktan sonra 1928-1929’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde Namık İsmail’in atölyesine devam etti. Özellikle yağlı boya portreleriyle dikkati çeken Bozcalı, 1949’da Milliyet ’in baş ressamlığına getirildi. Ayrıca, Reşad Ekrem Koçu’nun yazıları, kitap kapakları ve İstanbul Ansiklopedisi ’ndeki çok sayıda maddeyi resimleyerek tarih yazımının görselleşmesine katkı sağladı. Bozcalı’nın SALT Araştırma’daki arşivi ve 2015-2016’da SALT Galata’da düzenlenen sergisinin içeriğinden derlenen çevrimiçi sunuma erişim için tıklayın.

SUNUM: UNUTMA BAHÇESİ

Eda Aslan ve Dilşad Aladağ’ın 2018 SALT Araştırma Fonları’yla desteklenen “Unutma Bahçesi: Yerin Belleği ve Yıkımın Topoğrafyası” projesinin sunum kaydını izlemek için tıklayın. Türkiye’nin iki yüzyıllık kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası mimarlık, tasarım ve sanat üretimleri hakkında özgün belge edinimi ve araştırmayı teşvik eden SALT Araştırma Fonları ’yla 2013’ten bu yana toplam 48 projeye destek sağlandı.

YARARLI SANAT ARŞİVİ

Mülksüzleştirme Ağları’ndan Oda Projesi’ne, Kadın Kadına Mülteci Mutfağı’ndan Korsan Parti Hareketi’ne, Kampüssüzler’den Ezilenlerin Tiyatrosu’na, toplumsal ve siyasal meselelere müdahalede sanatın araç olduğu vakaları Açık Radyo’da tartışmaya açan “Yararlı Sanat Arşivi” programının kayıtlarına buradan erişilebilir.

 

Hibya Haber Ajans
 

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.