Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-22 10:32:35

Kokuyu duyan Karaburun’a akın etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle nergis üretim sektörünün büyük ivme kazandığı Karaburun'da şimdi de festival rüzgarı esiyor. 21-23 Ocak tarihlerinde beşinci kez düzenlenen Karaburun Nergis Festivali’ne yurt dışı ve şehir dışından binlerce kişi akın etti. İlçe merkezine girişte uzun araç konvoyları oluştu. Nergis Festivali’yle üreticilerin de yüzü güldü.  Hem nergis hem de yerel el ürünleri alışverişi yapan ziyaretçiler, Karaburun’a özgü lezzetleri de tatma fırsatı buldu.

İzmir'den kaldıraç olmaya çalışıyoruz
Üretime dayalı festivallerin kentte büyük bir ekonomi yarattığını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Karaburun Nergis Festivali bu sene hiç yaşamadığı kadar yoğun bir tempo yaşıyor. Adeta insanlar akın akın Karaburun’a geliyor. İzmir yüzünü yerelde kalkınmaya döndürdü, emeklerinin karşılığını topluyor. Bugün Nergis Festivali’ni görmeye yurt dışından vatandaşlar geliyor. Turlar düzenleniyor. Tüm hemşerilerimizle birlikte üretiyoruz, birbirimizi destekliyoruz. Ülkemizin kalkınmasına İzmir'den kaldıraç olmaya çalışıyoruz” dedi.

İlk günde 100 bini aşan ziyaretçi
Festivalin ilk günü olmasına rağmen 100 bin ziyaretçiyi geçtiklerini ifade eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise “ Bugün Karaburun’da Türkiye’nin her yerinden misafirleri ağırlıyoruz. Ünümüz sadece ülkemizle sınırlı kalmadı, yurt dışından da yoğun katılım var. Büyükşehir Belediye Başkamız Tunç Soyer’in destekleriyle nergis hak ettiği değeri bulacak. Karaburun hak ettiği değeri bulacak” diye konuştu.

Festivale şehir dışından yoğun ilgi
Denizli’den İzmir’e sadece Nergis Festivali için geldiklerini dile getiren Işık Bakan, “Annem ve teyzem ile sadece bugün için İzmir’e geldik. İnanamadık, herkes buraya akın etmiş. Çok güzel bir gün geçiriyoruz. İyi ki bu festivale gelmişiz” şeklinde konuştu.
İzmirli bir arkadaşından Nergis Festivali düzenleneceğini duyduğunu belirten Melek Dursun, “İstanbul’dan geliyorum. Beklemediğim bir yoğunluk var. Ama burası çok güzel. Karaburun’u da tanıtan bir etkinlik aynı zamanda. Ülkemizin her köşesi değerli ama bu festival çok güzel oldu. İki gün kalıp, kenti de gezeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ankara’dan sadece festival için geldiklerini ifade eden Duygu Üçer,  “Her sene festivale katılıyorum. Her sene güzeldi ancak bu sene bir başka güzel. Katılım çok fazla. Adım atacak yer yok” dedi.

Üreticinin yüzünü güldüren kalabalık
30 yildan beri nergis üreticisi olduğunu dile getiren Hasan Öksüzer, bu yıl çok kalabalık olduğunu söyleyerek "Çok memnunuz. Üreticiler olarak yüzümüz bugün güldü. Ben şimdiden çiçeklerimin yarısını sattım. Bize desteklerinden dolayı hem İlkay Başkanıma hem de Tunç Başkanıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Festivalin en genç üreticilerinden biri olduğunu dile getiren Gizem Gökçeler, “Baba mesleğini devam ettiriyoruz. Festivale bu sene Türkiye’nin her tarafından insanlar geldi. Hatta yabancı müşterilerimiz bile oldu. Çok kalabalık.  Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı nergis soğanlarından da faydalanıyoruz. Başkanımız Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.  
30 yıldır nergis ürettiğini söyleyen Hasan Bozyak da “En güzel festivali, en güzel işi bugün yaptık. Buradan gençlere şunu söylemek istiyorum. Toprağa sahip çıkın, bu gelenek sürsün” dedi.

Efsaneden doğan çiçek
Tarladan koparıldıktan sonra bile 10-12 gün canlı kalabilen ve buram buram kokmasıyla bilinen Karaburun nergisi, adını mitolojik bir hikayeden alıyor. Söz konusu efsane şöyle: Bugün Karaburun Yarımadası olarak adlandırılan bölge ve bu bölgede yer alan Bozdağ, eski Yunan ve Roma tarihinde “Mimas” olarak geçer. Efsaneye göre, bu bölgede Narkissos adında bir avcı yaşar. Orman perisi Ekho bir gün onu görür ve aşık olur. Ancak Narkissos bu aşka karşılık vermez. Ekho bu aşkla eriyip gider. Bu duruma çok öfkelenen aşk tanrıçası Afrodit de Narkissos'tan intikam almak için onu kendi kendine aşık olması için büyüler. Narkissos sularda kendi suretini gördükce karşılık alamamanın acısını çeker. Sonunda orman perisi Ekho gibi eriyip gider. Narkissos'un eriyip yok olduğu yerde bir çiçek yeşerir. İşte bu çiçek, nergistir.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.