Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-11-28 09:59:26

28 Kasım - 02 Aralık 2022 haftası piyasalar

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

·         29 Kasım Salı Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Kasım), Dış Ticaret Dengesi (Ekim-Nihai) Almanya; TÜFE (Kasım-Öncü) ABD; S&P/CS 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (Eylül), CB Tüketici Güven Endeksi (Kasım)

·         30 Kasım Çarşamba Japonya; Sanayi Üretimi (Ekim-Öncü) Çin; PMI Verileri (Kasım) Türkiye; GSYİH (3Ç22), Hizmet ÜFE (Ekim) Euro Bölgesi; TÜFE (Kasım-Öncü) ABD; GSYİH (3Ç22-Öncü), ADP İstihdam Raporu (Kasım), JOLTS Açık İş Sayısı (Ekim), Bekleyen Konut Satışları (Ekim), Fed Bej Kitap

·         1 Aralık Perşembe Dünya Geneli; PMI Verileri (Kasım) Almanya; Perakende Satışlar (Ekim) Türkiye; İSO İmalat PMI (Kasım), İTO İstanbul Enflasyonu (Kasım) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Ekim)

·         2 Aralık Cuma Euro Bölgesi; ÜFE (Ekim) ABD; Çalışma Bakanlığı İstihdam Raporu (Kasım)

- Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de kasım ayı istihdam raporu, ekim PCE enflasyon ve konut piyasasına ilişkin bir dizi veri ile Euro Bölgesi’nde kasım ayı öncü TÜFE rakamları takip edilecek.

Fed’in son para politikası toplantı tutanakları ve Şükran Günü tatilinin ardından ABD piyasalarını yoğun bir veri haftası bekliyor. Haftanın son işlem günü yayınlanacak resmi istihdam raporu haftanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bir miktar gevşeyen enflasyonist baskılarla birlikte istihdam piyasasında sıkılığın azaldığı yönündeki sinyallerin devamı risk piyasaları için destekleyici olacaktır. İstihdam artışının ekimde önceki aya göre gerilemesine karşın 261 bin ile piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşmesinin ardından kasımda 200 bin civarına inmesi bekleniyor. Ekonomik görünüme dair endişelere rağmen istihdam piyasası hala görece güçlü ve Fed yetkililerinin şahin adımları için büyük ölçüde güven verici; ancak yavaşlama sinyalleri artıyor. Öyle ki işsizlik oranı eylülde %3,5 iken ekimde %3,7 seviyesine yükseldi; ortalama saatlik kazançların yıllık artışı %5’ten %4,7’ye geriledi. Haftalık işsizlik başvuruları da ağustos ayından beri en yüksek seviyeyi gördü. Ayrıca, istihdam piyasasına ilişkin çarşamba günü ADP’nin istihdam raporu ve ekim ayı JOLTS açık iş sayısı takip edilecek. JOLTS verisinin eylülde 10,7 milyon ile beklenenden güçlü gelmesinin ardından ekimde 10,4 milyona gerilediği tahmin ediliyor.

ABD’de perşembe günü yayınlanacak ekim ayı PCE Fiyat Endeksi risk piyasalarında son dönemdeki kısa vadeli iyimserliğin devamı açısından önemli olabilir. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesinde yavaşlama sinyallerinin artması risk piyasaları için destekleyici olacaktır. Politika yapıcıların odaklandığı çekirdek PCE Fiyat Endeksi’ndeki aylık artışın eylülde %0,5 ile önceki aya göre sabit kalmasının ardından ekimde %0,3’e gerilemesi beklenmekte. Yıllık artışın eylülde %4,9’dan %5,1’e yükselmesinin ardından ekimde %5,0 civarına inmesi bekleniyor. Yaklaşık üç hafta önce açıklanan ekim ayı TÜFE rakamları incelendiğinde aylık artışın %0,4 ile sabit kalırken yıllık artışın %8,2’den %7,7’ye gerilediği görülmekte. Çekirdek TÜFE’deki aylık artış %0,6’dan %0,3’e, yıllık bazda artış %6,6’dan %6,3’e gerilemişti.

Euro Bölgesi’nde çarşamba günü açıklanacak kasım ayı öncü TÜFE rakamları önemli olacaktır. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) fazla hızlı sıkılaştırma endişeleri düşünüldüğünde, enflasyon rakamlarının kasımda belirgin bir gerileme kaydetmesi halinde bankanın faiz artırımlarını 50bp ya da daha az miktarlara indirmesi yönündeki beklentiler artabilir. Bu yönde bir gelişme hisse senedi piyasaları açısından kısa vadede olumlu değerlendirilebilir. Avrupa’da manşet enflasyon ekimde yükselmeye devam etse de enerji fiyatlarında son dönemdeki gevşeme enflasyonist baskıların azalabileceğini işaret ediyor. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon ekimde %9,9’dan %10,6’ya yükselmişti. Ancak aynı dönemde Almanya’da üretici enflasyonu aylık bazda azalmış ve ağustos ve eylül aylarında kaydedilen yıllık rekor seviyelerden geri çekilmişti. Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon incelendiğinde ekimde yıllık bazda %4,8’den %5,0’e yükseldiği görülmektedir.

ABD konut piyasasına ilişkin hafta boyunca izlenecek verileri sektördeki yavaşlamanın devam edip etmediğini gösterecek. ABD’de aylık bazda temmuzdan beri düşüşte olan konut fiyatlarının eylülde de düşmeyi sürdürdüğü tahmin ediliyor. Yıllık bazda fiyat artışlarında da nisan ayında başlayan yavaşlama devam etmekte. Salı günü S&P Global’in Case-Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (KFE) ile Freddie Mac’in ulusal KFE izlenecek. Çarşamba günü geçen ayın bekleyen konut satışları verisi takip edilecek. Bekleyen konut satışlarının eylülde aylık %10,2 azalmasının ardından ekimde %5,0 azaldığı tahmin ediliyor.

FED Başkanı Jerome Powell bu hafta çarşamba günü Brookings Enstitüsü’nde “ekonomik görünüm ve istihdam piyasası” temalı bir konuşma yapacak. Kasım başındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı karar metninde yer alan ifadeler piyasa tarafından “güvercin” olarak algılanmış, sonrasında Powell’ın basın toplantısındaki sözlü yönlendirmesi ise “şahin” olarak değerlendirilmişti. Ardından kasım ayı boyunca Fed yetkililerinden karışık sinyaller gelirken ekim TÜFE rakamları manşet enflasyonda gerileme olduğunu gösterdi. Powell’ın bu hafta yapacağı konuşma piyasanın kısa vadeli risk iştahında etkili olabilir.

 

- Yurt içinde hafta boyunca ekonomik güven, dış ticaret ve 3Ç22 büyüme verileri ile PMI rakamları takip edilecek.

TÜİK salı günü kasım ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni yayınlayacak. Güven endeksinin alt endeksleri arasında %40 paya sahip Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) kasımda mevsimsellikten arındırılmış (MA) olarak 2,4 puan azaldı; %30 pay alan hizmet sektörü güven endeksi MA %1 azaldı; %20 pay alan tüketici güven endeksi aynı dönemde MA %0,6 arttı; %5’er pay sahibi perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri MA olarak sırasıyla %2,1 ve %1,2 arttı.

TÜİK çarşamba günü üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını yayınlayacak. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) ikinci çeyrekte yıllık %7,6 büyüme kaydetmesinin ardından Foreks anketine göre piyasanın üçüncü çeyrek medyan ve ortalama tahmini %4,0 büyüdüğü yönünde.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) perşembe günü imalat sektörü kasım PMI raporunu yayınlayacak. İmalat PMI ekim ayında 46,4 değerini alarak düşmeyi sürdürmüştü. Ekim raporunda talep koşullarındaki durağanlığın imalat sektörünün performansını sınırlamaya devam ettiği ve özellikle uluslararası talepteki yavaşlamanın ön plana çıktığı, şirketlerin hem istihdam hem de satın alma faaliyetlerini sınırlamaya yöneldiği belirtilmişti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) perşembe günü İstanbul için kasım ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini yayınlayacak. Bir önceki ayın rakamlarına göre ekimde enflasyon aylık %3,96, yıllık %108,77 olmuştu. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe günü geçen haftaki para politikası toplantısının özetini yayınlayacak. Söz konusu toplantıda politika faizini 150bp indirerek %9 ile tek haneye çeken banka, karar metninde mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu ve faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verdiğini belirtmişti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.