Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 10:01:00

Günlük strateji bülteni

BIST100 endeksi dün işlemleri %1,8 oranında kazançla 89.643 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 88.641-90.268 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,44, Sınai endeks ise %2,13 oranında artışlarla günü tamamladılar. Avrupa borsaları dün, Çin’den gelen imalat PMI verilerinin etkisiyle günü yükselişle tamamlarken, ülkede Kovid-19 vakalarındaki artışın etkisiyle ABD’de endeksler düşüşle kapandı. Dow Jones Endeksi, 1987'den beri en kötü çeyrek dönem performansını gerçekleştirdi. Euro Bölgesinde enflasyon Mart ayında Ekim'den beri görülen en düşük seviye olan %0,7'ye geriledi. Goldman Sachs ABD ekonomisi hakkındaki beklentilerini revize etti; 2. çeyrekte yaşanacak daralmayı yıllık %24’ten %34’e, işsizlik oranı tahminini ise %9’dan %15’e yükseltti. Dolar endeksi, Fed'in yabancı merkez bankaları için geçici repo imkanı açtığını duyurmasının ardından düştü. ABD’de Tüketici Güveni, Mart’ta 12,6 puan azalarak 120 seviyesine geriledi ve Temmuz 2017'den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geldi. Salgın Japonya ekonomisini resesyona sürüklerken, iktidar partisi 60trln Yen (554mlr USD) tutarında gelmiş geçmiş en büyük teşvik paketi için teklifte bulundu. Yurtiçinde dün, TCMB, koronavirüsünün ekonomik ve finansal etkilerine karşı parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine, bankaların TL ve döviz likidite yönetimlerinde esnekliğin artırılmasına, reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamının sağlanmasına ve mal ve hizmet ihracatçısı firmaların geniş kapsamda desteklenmesine yönelik ilave tedbirler aldığını açıkladı. Bloomberg HT Mart ayı enflasyon beklentilerine ilişkin anket sonuçlarına göre, TÜFE’nin aylık %0,46, yıllık bazda ise %11,7 olması yönünde gerçekleşti.

Küresel borsalar satıcılı hareket ediyor.

ABD tarafında Beyaz Saray'dan gelen, tedbirlere sıkı bir şekilde uyulması durumunda dahi ABD'de 100 - 200 bin kişinin koronavirüsten öleceği tahmini ve ABD Başkanı Trump’ın önümüzdeki 2 hafta’nın çok zor geçeceğini belirtmesi ile küresel risk iştahı geriledi. Koranavirüsü vaka sayısında dünya genelinde ve ABD’nin New York eyaletinde artması endişeleri artırdı. Şu sıralarda ABD vadelileri %3, Asya borsaları %2’ye yakın satıcılı hareket etmektedir. Brent petrol %1,5 eksi, dolar endeksi 99,00 civarında hafif artıda bulunuyor. Türkiye’de dün 2,704 kişiye Koranavirüsü tanısı konması ile endişeler arttı. Toplam vaka sayısı 13.531'e, toplam can kaybı 214'e yükseldi. Küresel borsalardaki satış baskının da etkisi ile BİST100 endeksi güne satıcılı başlayabilir.

Veri gündemi:

Bugün, İngiltere ve Yurtiçinden imalat, Almanya’dan perakende satışlar ve imalat, Euro Bölgesi’nden imalat ve işsizlik verileri, ABD’den ise imalat ve tarım dışı istihdam verisininin öncü verisi ADP Tarım Dışı İstihdam verisi yakından takip edilecek.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.