Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-26 08:26:00

Piyasalardaki toparlanma kalıcı mı geçici mi?

Çin'de Amerikan Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre ABD'li şirketler koronavirüs sonrasında yaşanacak toparlanma konusunda bir önceki aya göre daha kötümser. Çin'deki Amerikan Ticaret Odası'nın anketine katılan şirketlerin sadece yüzde 22'si normale döndüklerini söyledi. Katılımcıların dörtte biri yaza doğru daha fazla erteleme beklediklerini ifade etti. Örneklem büyüklüğünün sınırlı, yabancı şirketlerin de tüm Çin ekonomisini temsil etmiyor. Ancak anketin sonuçlarına göre ekonomik faaliyetlerin kaldığı yerden devam etme oranı, imalatçı şirketlerin yüzde 90'ından, hizmet sektöründeki şirketlerin ise yüzde 60'ından fazlasının tekrar işe döndüğü yönündeki resmi iddiaların çok altında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, "Türkiye koronavirüs ile mücadele en erken tedbir alan ülke" olduğunu vurgularken "Türkiye hastalığın ilk ortaya çıktığı günden beri gelişmeleri takip eden, tedbirleri alan ender ülkelerden biridir. Covid-19'la ilgili fiili tedbirler 20 Şubat'tan itibaren alınmaya başlamıştır. Wuhan kentinden getirilen vatandaşlarımız karantina alınmış, hamdolsun 14 gün sonra evlerine sağlıklı olarak gitmiştir. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın tamamı ülkemize girişte sağlık kontrolünden geçirilmiş, durumu şüpheli görünenler karantinaya alınmıştır. Ülkemizde ilk Covid-19 hastası vatandaşımız 10 Mart'ta tespit edilmiştir" dedi. Virüsün ekonomik etkileri karşısında Avrupa Birliği (AB) üyesi 9 ülke lideri, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan politikaların finansmanı için ortak borçlanma enstrümanı kurulması çağrısında bulundu. Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Belçika, İrlanda, Portekiz, Slovenya ve Lüksemburg liderleri, yarın yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine odaklanan ortak bir mektup gönderdi. Mektupta, koronavirüs salgınının benzeri görülmemiş bir şok olduğu, bununla mücadelenin olağanüstü tedbirler gerektirdiği, AB ülkelerinin sağlık sistemlerini güçlendirmek, temel mal ile hizmetleri sağlamak ve virüsün ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak üzere çalışmalar yürüttüğü bildirildi.

Öte yandan İspanya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede kullanmak üzere NATO'ya bağlı Avrupa-Atlantik Afet Yanıt Koordinasyon Merkezi'nden (EADRCC) sağlık malzemesi yardımı istedi. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in oğlu ve tahtın varisi Galler Prensi Charles'ın koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklandı. Yapılan açıklamada, 71 yaşındaki Prens Charles'ın hafif semptomlar gösterdiği, "bunun dışında genel sağlık durumunun iyi olduğu" belirtildi.

ABD'de Senato, koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ile başa çıkılması için eyaletlere, yerel yönetimlere, hastanelere, şirketlere ve ailelere destek verilmesini öngören 2 trilyon dolar büyüklüğündeki teşvik paketine onay verdi. Alman Federal Meclisi ise koronavirüsün ekonomideki etkisini en aza indirmek için 750 milyar Euro’luk harcama paketini onayladı.

Atılan güçlü teşvik adımlarının ardından bu sabah piyasalara baktığımızda Asya’da endekslerin satıcılı seyrettiği gözleniyor. Japonya’da Nikkei endeksi %3, Çin’de Shangai Composite endeks % 0.2 düşüş yönünde hareket ederken Hong Kong Hang Seng ise %0.6 yukarıda seyrediyor. ABD vadelileri teşvik paketi ardından SP500’de %0.7 ekside hareket ediyor. DAX vadeli ise yine satıcılı. Bugün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Bu veri bu hafta önemli. Virüs krizi nedeniyle beklentilerin oldukça üzerinde sonuç gelebilir.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.