Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-11 12:14:16

Çin’den ABD’ye Çin’e yönelik ihracat kontrolünün arttırılmasına tepki

Çin Ticaret Bakanlığı dün ABD Ticaret Bakanlığı’nın yarı iletken dahil çeşitli alanlarda Çin’e yönelik ihracat kontrolünü arttırması ve ihracat kontrolüne ilişkin “doğrulanmamış liste”ye düzenleme getirmesine tepki gösterdi.

Son günlerde ABD Ticaret Bakanlığı yarı iletken imalatı ve gelişmiş bilgi işlem gibi teknoloji alanlarında Çin’e yönelik ihracat kontrol önlemlerini artırmanın yanı sıra 9 Çinli işletmenin “doğrulanmamış liste”den çıkarılma sürecinde 31 Çinli işletmeyi listeye dahil etti.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü dün düzenlenen olağan basın toplantısında ABD’nin söz konusu girişimini değerlendirirken şunları söyledi:

“ABD’nin girişimi ikili işbirliği ruhuna aykırı düşmekle kalmayıp Çin ve ABD işletmeleri arasındaki normal ekonomik ve ticari temasları ciddi şekilde engelledi, piyasa kuralları ile uluslararası ekonomik ve ticari düzeni ağır şekilde zedeledi ve küresel endüstri ve tedarik zincirlerine ciddi tehdit oluşturdu. Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor.”

Sözcü ayrıca “ABD’nin girişimi Çinli işletmelerin haklı ve meşru hak ve çıkarlarını olumsuz yönde etkilerken, ABD’nin ihracat işletmelerinin haklı ticari çıkarlarına da zarar veriyor. ABD bu yanlıştan derhal dönerek, Çinli işletmeler de dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki işletmelere adil muamele yapmalı. Çin, taraflara güvenli ve istikrarlı, engelsiz ve verimli, açık ve kapsayıcı, karşılıklı yarara dayalı küresel endüstri ve tedarik zincirlerini ortaklaşa oluşturmak için işbirliğini güçlendirme çağrısında bulunuyor.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.