Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-03-14 22:17:00

TEFAS Haftalık Fon Bülteni

 

TEFAS Haftalık Fon Bülteni

TEFAŞ Fonları Haftalık Bülteni, fon piyasasındaki hazırlığı ve fonların haftalık performanslarının takibi için hazırlandı.

  • Fonların yıllık ve yıllık getiri fiyatları ile fonlara dayalı, portföy değeri, doluluk oranı, risk değeri gibi temel bilgiler bu bültende paylaşılmaktadır.
  • TEFAS'ta işlem gören fonları türlerine göre; Hisse Senedi Fonları, Borçlanma Araçları Fonları, Fon Sepeti Fonları, Kıymetli Maden Fonları, Para Piyasası Fonları, Karma ve Değişken Fonları ve Katılım Fonları olmak üzere 7 kezfa ayırmak mümkündür. Fonlara ilişkin değerlendirme ve değerlendirme merkezlerini değerlendirme.
  • 04.03.2019 - 08.03.2019 tarihinde TEFAS'ta işlem yapan kurum sayısı 55 adet olarak yapılmıştır. Bu dönemde TEFAS'ta gerçekleşen toplam işlem hacmi ise 428.623.828 TL'dir.
  • 04.03.2019 - 08.03.2019 tarih içerisinde TEFAS'ta işlem gören toplam 239 yatırım fonundan, 132 tanesi yükselirken; 107 tane düşüyor kaydetti. Yatırım fonlarının portföy değeri ise 13.509 milyon TL oldu. Fonların portföy değeri bir önceki haftaya göre yüzde 1,46 yükseliş gösterdi. (Önceki hafta: 13.314 milyon TL) Yatırım fonlarındaki toplam yatırımcı sayısı ise 447.741 kişi olurken, yatırımcı sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 0,17 oranında arttı. (Önceki hafta: 446.986 kişi)
  • Geçen hafta başında yurt içinde enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE, şubat ayında %0,16 ile piyasadaki beklentilerden daha olumlu gerçekleşerek yıllık bazda %20,35’ten %19,67’ye geriledi. Aylık TÜFE rakamındaki yavaşlamanın büyük ölçüde zayıf talep koşullarından kaynaklandığı görüldü. TCMB, yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği ve bu çerçevede Kurul’un enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiği belirtildi. Faiz indirimi için ilk sinyalin şubat ayı PPK toplantı karar metninde verilmesi bekleniyordu. Ancak TCMB’nin mevcut iletişiminde herhangi bir değişikliğe gitmediği ve sıkı para politikası duruşunu korumayı sürdürdüğü görüldü. Haftanın ilk yarısında Borsa İstanbul’da dalgalı seyir devam etti. Bununla birlikte Perşembe günü ECB’nin faiz kararı ve Draghi’nin açıklamaları ön plana çıktı.  ECB faiz oranlarında değişikliğe gitmezken 2 yıllık yeni TLTRO programı açıklandı. TLTRO programı sonrasında ilk fiyatlamlaarda hisse piyasalarına alımların geldiği görülse de bu taraftaki fiyatlamalar kalıcı olmadı. ECB Başkanı Draghi’nin karamsar söylemleri ile ECB’nin hem büyüme hem de enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlara gitmesi küresel büyümeye dair endişeleri tekrar gündeme taşırken risk iştahını baskıladı. Riskli varlıklardaki değer kayıpları haftanın ikinci yarısında hız kazanırken güvenli liman talebi artış kaydetti. Haftanın ikinci yarısında hız kazanan kayıplarla BIST-100 Endeksi haftayı %1,67’lik bir düşüşle tamamlarken Dolar/TL kuru %1,28’lik bir yükseliş kaydetti. Geçen haftanın ikinci yarısından itibaren risk iştahının baskı altında kalmasına bağlı olarak yurt içi tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketlerin hız kazandı. 2028 uzun vadeli tahvil faizleri geçen haftayı 40 baz puanlık bir yükselişle %15,68 seviyesinden kapattı. Dolar/TL kurundaki değer kazanımlarına bağlı olarak en çok değer kazanan fonlar arasında yurt dışı varlıklara yatırım yapan fonlar yer aldı. Borsa İstanbul’daki değer kayıplarına bağlı olarak  en çok değer kaybeden fonlar arasında yurt içi hisse senetlerine yatırım yapan fonlar yer aldı.

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.