Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-17 14:26:00

Solar İstanbul 2020 fuarı ve konferansı tamamlandı

 

Tüm konuşmacılar ve katılımcıların kapsamlı bir şekilde sektör değerlendirmesi yapma fırsatı bulduğu Solar İstanbul’un konferans bölümü çerçevesinde düzenlenen oturumlarda ise finansman, yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi alanındaki mevzuat başlıkları, Türkiye’nin güneş enerjisi ve teknolojisindeki yol haritası, yeni iş modelleri, yerel yönetimlerde güneş enerjisi kullanımı, enerji depolamanın geldiği nokta ve geleceği gibi 30’a yakın başlık konusunda uzmanlarca ele alındı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye’de ilk kez Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED, Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Günder’in iş birliğiyle TG Expo tarafından düzenlenen Solar İstanbul sektör profesyonellerini ve güneş enerjisiyle doğrudan ilgilenen ziyaretçileri bir araya getirdi. Solar İstanbul ayrıca sektörle bağlantılı akademisyenlerle enerji ve ekonomi medyasından birçok ismi de farklı oturumlarda ağırladı.

 

Dünyada elektrik ihtiyacının 3 kat artacağının öngörüldüğünün ve bu alanda depolama konusunun çok önemli olduğunun altını çizen GENSED Başkanı Halil Demirdağ, güneşin artık sadece güneş değil; depolama, IoT (Internet of Things – Nesnelerin Interneti), elektrikli araçlar gibi konuların gündemde olduğunu belirtti. Bu kapsamda PPA (enerji alım anlaşmaları) ve mahsuplaşma dahil tüm konuların fuar süresince ilgiyle takip edildiğini belirtti.

 

GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik “Solar İstanbul 2020’nin tüm konuşmacılarını, panel ve oturum başlıklarını çok titiz bir şekilde aylar süren çalışmanın sonucunda belirledik. Dünyanın güneş enerjisi alanında gittiği yöne, Türkiye’nin bu alandaki gelişimini tüm değer zincirine nasıl yayabileceğimizi göz önünde bulundurduk” açıklamasını yaptı.

 

GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün “2015 yılında 250 MW ile başlayan Türkiye’nin güneş enerjisi yolculuğu bugün 6 bin MW’a ulaştı. Dünya genelinde enerji yatırımlarının yüzde 70’i hükümetlerin kararı doğrultusunda gerçekleştirilirken, Türkiye’de bu oran biraz daha yüksek. Güneşe, yerli ve milli temiz enerjiye inancımız tam. Kendi güneş enerjisi santralimizi kendimiz yaptığımız günleri bekliyoruz” derken, Günder Başkanı Kutay Kaleli “Güneşte oyunun kuralları değişti. Artık 10 MW, 15 MW gibi büyük santraller yok, 200 KW, 500 KW kapasiteli çatı tipi santrallerimiz var. Bir nevi toptantan perakendeye dönmek gibi. Güneş enerjisinin dağıtık olarak üretilebilmesi nedeniyle arz güvenliğinde önem büyük” ifadeleri ile görüşlerini paylaştı.

 

TG Expo Genel Müdürü H. Cem Şenel şirket olarak enerji, kültür, sanat gibi sürdürülebilir ve katma değer sağlayan alanlara odaklandıklarını ve uluslararası ökçekte de enerji konusundaki büyük deneyimlerini Türkiye’de ilk olarak yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi alanında kullanmayı seçtiklerini belirttiği fuarda; sektör profesyonelleri, akademi, devlet, kamu ve özel sektörün aynı payda da buluşmasından duyduğu memnuniyet ve heyecanın altını çizdi.

 

Güneş enerjisi 3 gün boyunca tüm detaylarıyla ele alındı

Konferans panel konu ve konuşmacılarının GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik’in önderliğinde “Konferans Danışma Kurulu” tarafından aylar süren kapsamlı bir araştırma sonrası belirlendiği fuarda, Prof Dr. Emre Alkin “Ekonomik Daralmadan Toparlanmaya Geçiş: Riskler, Tehlikeler ve Fırsatlar” başlıklı bir konuşma yaptı. Konferans kapsamında sektörün önde gelen üst düzey yöneticilerinin katıldığı oturum ve panellerde ele alınan ve tüm katılımcılarla soru-yanıt seansları ile interaktif bir şekilde masaya yatırılan diğer başlıklar şöyleydi:

  • Güneş Enerjisi ve Finans
  • Uluslararası Fotovoltaik Teknoloji Yol Haritası ve Türkiye
  • Güneş Enerjisindeki Yeni İş Modelleri (PPA), Yeni Pazarlar
  • Sürdürülebilir İhracat için Yeşil Sertifikalandırma
  • Güneş Enerjisi Depolama ve Elektrikli Ulaşım
  • Güneş Enerjisi ve Yerli Üretim
  • Enerjisini Üreten Tesisler
  • Güneş Enerjisinin Yakın Geleceği
  • Sürdürülebilir İhracat için Yeşil Enerji (Yeşil Sertifikalandırma, Türkiye ve Avrupa’daki Gelişimi)
  • Kamu ve Yeni Politika Modelleri


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.