Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-28 19:15:00

KOVİD-19 yüzeylerde 72 saate kadar yaşıyabiliyor

New England Tıp Dergisi’nde (New England Journal of Medicine) yayınlanan yeni Koronavirüs (KOVİD-19) raporuna göre, COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü havada asılı kalarak ve yüzeylerde bir kaç saat ile bir kaç gün arası yaşıyabiliyor. Yapılan araştırmada, virüs’ün plastik üzerinde 72, paslanmaz çelik üzerinde 48, kalın karton üzerinde 24, bakır üzerinde 4 saat yaşayabildiği bulundu. KOVİD-19 virüsü havada da 3 saat asılı kalabiliyor.

John Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı özel röpörtajda, Hücre Biyoloji Uzmanı Prof. Carolyn Machammer’a, New England Tıp Dergisi’nde yayınlanan araştırma hakkında sorular soruldu. 

Machammer, COVID-19’un uzun süre boyunca yüzeylerde yaşamasının ne anlama geldiği ve hasta birisinin önceden dokunduğu bir objeye dokunmanın ne kadar risk içerebiliceği sorularına böyle cevap verdi; 
“Virüs plastik üzerinde 72 saat yaşayabilir, kulağa korkunç geliyor biliyorum ama önemli olan virüsün ne kadarının hayatta kaldığı. (72 saatten sonra) Hayatta kalan virüs oranı %0.1’in altında. Teorik olarak bulaşması mümkün ama doğal şartlarda  bu pek mümkün değil. İnsanların bunu bilmesi lazım” dedi.

Yüzeylerde yaşayan virüslere nasıl korunulması gerektiği hakkında Machammer, “Virüsü hasta birinin yanında, hava yolu ile almak yüzeylerden almaktan daha olası. Yüzeyleri dezenfektan veya sabun ile temizlemek gayet etkili, virüsün kaygan tabakası etkisiz hale getirildiği zaman birisine hastalığı bulaştırması mümkün olmuyor.” dedi ve yüzeylerden COVID-19 kapan kimsenin olmadığını da ekledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin KOVİD-19’dan korunma için önerileri: 

1.    Temas edilen yüzeyleri dezenfektan veya sabun ile silin. Örneğin, masalar, kapı kolları, tezgahlar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar. Kamusal alanlarda yüzeylere dokunmaktan kaçının.
2.    Dışarıdan döndükten sonra hemen elinizi su ve sabun ile yıkayın, eğer sabun yoksa dezenfektan kullanın.
3.    Kamusal alanlarda en başkaları ile aranızda en az 2 metre bulundurun.
4.    Eğer hastaysanız ne olursa olsun evde kalın ve sağlık personelleri ile iletişime geçin.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.