Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-29 14:48:00

Salgın öncesinde güçlü büyüme

Türkiye ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda %4,5 ile %5,5’lik İş Yatırım beklentisinin ve %5,2’lik piyasa beklentisinin altında büyüdü. Salgın etkisi Mart ortasından itibaren görüldüğü için açıklanan rakamlar salgın döneminde göreceğimiz son güçlü veriler.
Geçen senenin son çeyreğine göre bir parça hız kesse de tüketim büyümenin ana motoru olmayı sürdürüyor. Özel tüketim (%5,1 büyüme, 3,0yp katkı) ve kamu harcamaları (%6,2 büyüme, 0,9yp katkı) toplam 3.9yp katkı ile büyümeyi destekliyor. Buna karşın yatırım harcamaları (%1,4 daralma, -0,4yp katkı) manşet rakamı aşağı çekmeye devam ediyor.
İç talepteki artışın doğal sonucu olarak ekonomideki ihracat lehine dengelenmeden uzaklaşıyoruz. 2019 yılında büyümeye ilk çeyrekte 9,4yp, ikinci çeyrekte 5,7yp katkı yapan dış ticaret üçüncü çeyrekte -0,2yp, dördüncü çeyrekte -4,7yp katkı ile büyümeyi aşağı çekmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde de durum değişmedi. Dış ticaret ilk çeyrekte -4,3yp ile negatif katkı yapmayı sürdürdü.
Zincirleme hacim endeksi yöntemiyle hesaplanan yeni milli gelir serisinde alt katkıların toplamı manşet GSYİH büyümesi ile aynı sonucu vermiyor. Aradaki farkı stok katkısı olarak alıyoruz. Dördüncü çeyrekte stokların katkısı 6,5yp ile yeni milli gelir serisinin başlangıcından beri en yüksek değere ulaşmıştı. 2020 yılı ilk çeyrekte stoklar 5,3yp katkı ile en büyük katkı yapan kalem olmayı sürdürüyor. Buna karşın 2018 2.Ç ile 2019 2.Ç arasında stokların negatif katkısının toplam -15,8yp olduğunu belirtelim.
Tüketim grubunun alt detaylarına bakıldığında dayanıklı mal grubu %10,3’lük artışla büyümenin itici gücü olmayı sürdürüyor. Yarı dayanıklı mal grubu tüketimi ve hizmetlerdeki büyüme biraz yavaşlayarak sırasıyla %8,2 ve %4,5 seviyelerine geriliyor.
Yatırımların alt detaylarına bakıldığında inşaat harcamalarının yeniden daralmaya başladığını (%-10,2) buna karşın makine teçhizat yatırımlarının %8,4 ile güçlü büyüdüğünü görüyoruz.
Üretim yöntemiyle hesaplanan milli gelir (katkılar ikinci sayfadaki tabloda) sanayi sektöründe üçüncü çeyrekte başlayan büyümenin güçlendiğini teyit ediyor. İmalat sanayi %6,7 büyüme ile dinamo rolünü sürdürüyor. İnşaat sektöründeki son yedi çeyrektir devam eden daralma bir nebze hız kesse de (%-1,5) devam ediyor. Hizmet sektöründe son çeyrekte başlayan güçlenme yavaşlayarak (%3,4) devam ediyor.
Özetle Türkiye ekonomisi 2020 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Genişleyici maliye politikası ve faiz indirimlerinin desteklediği iç talep büyümenin güçlü seyretmesinde etkili oldu. Ekonomideki ihracat lehine dengelenmenin yerini güçlü iç talep artışının alması büyümenin zayıf karnı olmaya devam ediyor.
Açıklanan veriler bu yıl göreceğimiz son güçlü büyüme rakamları olacak. Yüksek frekanslı kredi kartı harcamaları, elektrik tüketimi, ihracat, PMI gibi göstergeler ekonomide çok sert bir daralma yaşandığına işaret ediyor.
Yılın ikinci çeyreğinde ekonominin kısmen kapatılması, üçüncü çeyrekte turizm gelirlerindeki sert düşüş büyümeyi baskılayacak. Yılın ikinci yarısındaki görece toparlanmaya rağmen 2020 yılında ekonominin %4,5 küçülmesini bekliyoruz.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.