Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-24 17:21:55

Babacan: “Kanal İstanbul’u çöpe atın, Hayat İstanbul’u başlatalım”

Babacan, “Kanal İstanbul'a harcanacak kaynaklarla inanın İstanbul depremi hazırlıklı getirilmesi mümkün.” diyerek, “Ama bunu testi kırılmadan yapmak lazım. Giden canlar geri gelmiyor. Aynısını İstanbul’da, Marmara’da tekrar yaşamayalım. Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Kanal İstanbul projesini çöpe attığınızı açıklayın. Siz, depremden sonra karayolu ulaşımı tıkandığı için kaç tane şehir merkezine ulaşamadınız. Bırakın Kanal İstanbul’u. Hep beraber Hayat İstanbul’u başlatalım.” ifadelerini kullandı.

“Sadece günü kurtarmaya çalışıyorlar”

Meselenin sadece yeni bina dikmek olmadığını söyleyen Babacan, “Çok büyük bir sosyal ve ekonomik enkaz var. Bu enkazın nasıl kaldırılacağıyla ilgili doğru düzgün bir plan, program yok. Bu işin makro ekonomik ve finans boyutları daha ortada yok. Hiçbir açıklama yapılmadı. Sadece günü kurtarmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Finansman iyi hesap edilmezse kriz dalgaları gelir”

Babacan, 13 politika başkanlığıyla bir çalışma izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“İşin içinde makroekonomik dengelerin tekrar kurulması ve bu işin finansman boyutu da var. Özellikle ciddi şekilde cari açığı büyütecek bir sürece giriyoruz. Cari açığın finansmanı çok kritik olacak. Finansman ayağı iyi hesap edilmezse, 1999 depreminden sonraki arka arkaya büyük ekonomik krizler gibi bu depremin arkasından kriz dalgaları gelir.”

“Yıkılan yapıların müteahhitlerine bakınca acayip ilişkiler çıkıyor”

“Bu imar rantlarının mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor” diyen Babacan,  “Şimdi büyük yıkımın olduğu yerlerde yıkılan binaların müteahhidi kimdir diye baktığımızda arkadan acayip ilişkiler çıkıyor. Böyle bir şey olur mu? Yapanla denetleyenin ayrı olması lazım. Birisi yapacak, birisi bağımsız şekilde denetleyecek. Bu imar rantlarının mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Kritik yapıların 2017’ye kadar depreme dayanıklılık açısından sınıf atlaması gerekiyordu”

Babacan, hazırlanan planlara uyulmadığını ileri sürerek, “2012-2023 yılları arasında hazırlanan bir deprem afet yönetimi stratejisi ve eylem planı var. Benim de hükümette olduğum yıllarda hazırlanan bir eylem planı. Dönüp baktığımızda 2017’ye kadar tamamlanması gereken pek çok şeyin tamamlanmadığını görüyoruz. Mesela kritik bütün yapıların 2017 yılına kadar depreme dayanıklılık açısından sınıf atlaması ve hemen gereğinin yapılması gerekiyordu.” dedi.

“Ortak adayla ilgili işleri artık yakın bir zamanda tamamlamak lazım”

Seçimlere işaret eden Babacan, “Tabii ki bir ortak kadar belirleyeceğiz. Ama bununla ilgili o kadar zihin egzersizleri yapıldı ki ortak adayla ilgili işleri artık yakın bir zamanda tamamlamak lazım. Çok fazla uzatmamak lazım diye düşünüyorum. Çünkü memleketin öncelikleri şu an çok farklı. Bir an önce Türkiye’de işi bilen, tedbir odaklı, plan program bazlı çalışan, ehliyet ve liyakat bazlı kadroları kuracak, istişareye dayalı bir yönetim anlayışı ile çalışacak, adaleti tesis edecek bir yönetim gerekiyor. Şu an acili bu.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.