Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-14 09:12:00

Çin’in 75 milyar $ ABD ürününe tarife indirimi başlıyor

Geçtiğimiz hafta Çin, 14 Şubat tarihinden sonra 75 Milyar Dolar değerindeki ABD ürününe uygulanan gümrük tarifesini yarı yarıya indireceğini açıklamıştı. Bugün bu süre başladı. Asya saatleri diliminde ise ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei ve bağlı şirketlerinin ABD’li Şirketler ile iş yapabilmesi için 45 günlük sürenin tanındığı açıklandı. Gelen açıklama Asya’da özellikle Çin ve diğer borsalarda pozitif hava yaratırken, yalnızca Japonya Nikkei endeksi negatif ayrışıyor. Vadeliler kanadında da benzer şekilde şu anda pozitif bir tablo izlenmekte. Emtialarda ise ons altın 1570$ üzerindeki sakin seyrini korurken, petrol fiyatlarıda bulunduğu bölgeyi koruyor. Bugün içerisinde, virüse ya da Çin’in tarife kararına ilişkin Trump’tan veya Çin’den gelecek olası açıklamalar yakından takip edilecek olup, veri takviminde ise Avrupa’dan gelecek büyüme rakamları yakından izlenecek.

 

Yurtiçinde ise İdlib gündemi kritik düzeyde kalmaya devam ediyor. Konuyla ilgili haber akışları devam ederken, olası sürpriz her detayın endekste ve kurda volatiliteyi artırabileceğini eklemekte fayda var. Bugün seans başında Türkiye aralık ayı cari işlemler verisi ve öğleden sonra TCMB beklenti anketi raporu yakından izlenecek. Gelen verilerin TL varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir. Endeks ise dün güne yatay pozitif bir başlangıç yaptıktan sonra günü 120.540 puanla %0.41 yukarıda kapattı. 120Bin üzerindeki kalıcılık yukarı yönlü hareketinde güçlü şekilde devam edebilmesi adına önem arz ediyor. Dolar/TL cephesinde ise 6.04 üzerindeki seyir anlık olarak izlenirken, TL’deki kırılganlığın 6.07 direnci konusunda temkinli olmayı gerektiriyor.

Çin’in 75 milyar $ ABD ürününe tarife indirimi başlıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

·         Trump yönetimi, ABD şirketlerinin Çinli telekomünikasyon ekipmanları üreticisi Huawei ile iş yapmaya 45 gün için daha devam etmelerine izin verdi.

·         ABD, 5 Çin, 3 Rus, 1 Türk şirketine yaptırım uygulayacak.

·         New York Fed Başkanı J.Williams, ABD ekonomisinin çok iyi bir durumda olduğunu söyledi.

·         Arjantin Merkez Bankası(BCRA), faiz oranını 400 baz puan indirdi.

·         ABD'de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato, Başkan Trump'ın İran'a karşı askeri bir operasyon düzenleme yetkisine sınırlama getirmeye yönelik tasarıyı kabul etti.

·         TSİ 10.00’da aralık ayı cari işlemler dengesi verisi takip edilecek.

·         Türkiye’de sanayi üretimi yıllık bazda aralık ayında %8,6 oranında arttı. Aylık bazda ise %1,9 oranında artış kaydetti.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.