Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-03 09:52:00

Son işlem gününde veri akışı yoğun

Korona virüsünün ekonomik aktivite üzerindeki negatif etkileri nedeniyle verilerdeki zayıflık giderek daha dikkat çekici hale gelirken bugün yurtiçinde Mart ayı TÜFE rakamını yurtdışında ise ABD ISM hizmet endeksi ve tarım dışı istihdam verilerini takip edeceğiz. Şubat ayında baz etkisinin aleyhte olması nedeniyle 12 aylık enflasyon %12,37’ye yükselmişti. Bu kez baz etkisinin lehte olması nedeniyle Mart ayında daha düşük bir rakam görmeyi bekliyoruz. Kaldı ki, Foreks anketi de aylık bazda %0,5 yıllık bazda ise %11,78’e işaret ediyor. Tarihsel ortalamalar ile geçen yıl gerçekleşen rakamları kıyasladığımızda enflasyonun yılın geri kalanında yatay/aşağı yönlü bir eğilim sergileme potansiyelini çok daha yüksek buluyoruz.

ABD’de ise tarım dışı istihdamın 150 bin kişi azalması, işsizlik oranının ise %3,5’ten %3,9’a yükselmesi bekleniyor. Diğer öncü göstergelere paralel olarak ISM hizmet endeksinin ise büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin belirgin şekilde altına gerilemesi bekleniyor. Bu noktada Şubat ayında 57,3 olan endeksin 43 seviyesine geri çekileceği tahmin ediliyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 90 binin üzerinde zorlanıyor. BIST-100 endeksi 90 bin seviyesinin üzerine doğru denemelerini sürdürse de özellikle yurtdışı borsaların kuvvet kazanamamasına paralel olarak bu bölgede kalıcı olmasını sağlayacak momentumu yakalamakta başarılı olamıyor. Endeksin hafta başından bu yana belirgin bir farklılık göstermemesi neticesinde teknik görünümde de anlamlı bir değişim gerçekleşmiş değil. Bu noktada geri çekilmelerin 87 bin seviyesinin üzerinde karşılanması olumlu olmakla birlikte 90 bin seviyesi aşılmadıkça bunun itici bir güce dönüşmeyeceğini düşünüyoruz.

EUR/USD üzerindeki baskı devam ediyor. Daralan risk iştahı yatırımcıların dolar tercihinin ön plana çıkmasına neden olurken bu durum parite üzerindeki baskının ise artmasına neden oluyor. Dün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının 6,6 milyon kişi seviyesine çıkmasının ardından da dolara yönelimin devam ettiğini gördük. Haftanın son işlem gününde ise yine ABD’den gelecek olan ISM hizmet endeksi ve istihdam rakamlarını takip edeceğiz. Verilerin zayıf gelmeye devam etmesi durumunda doların güvenli liman algısından destek bulmaya devama edeceğini düşünüyoruz. Teknik açıdan ise 1,0990’ın altındaki rakamların dolar lehine bir tablo ortaya koyduğuna yönelik görüşümüzü koruyoruz.

TL kayıplarını azaltmaya çalışıyor. Hafta başından bu yana diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL dün ise göreceli olarak daha iyimser bir performans ortaya koydu. Dolayısıyla 6,70’in üzerini gören USD/TL’nin kalıcı olamasa da 6,60’ın de altını test ettiğini gördük. Teknik açıdan görünümün çok fazla değiştiğini söylemek ise zor. Bu noktada TL lehine daha anlamlı bir görünüm oluşması için 6,60’ın altında kapanışlar görülmesi gerekiyor. Ancak makroekonomik verilerin zayıf bir tablo ortaya koyduğu ve dolara yönelimin sürdüğü içinde bulunduğumuz dönemde bu yönde bir eğilim görmemiz çok kolay olmayabilir.

Faizler enflasyon rakamını bekliyor. TCMB’nin önümüzdeki dönemde veri odaklı bir patikada hareket etmesi beklendiği için bugün açıklanacak enflasyon rakamının da özellikle beklentilerden sapması durumunda faizlerde hareketlilik yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu noktada enflasyonun TCMB’nin çizdiği patika doğrultusunda hareket etmesi faiz indirimi sürecinde olan TCMB’nin de elini kolaylaştıracaktır. Yaz aylarında güçlü baz etkisinin devreye girmesiyle enflasyonun yönünü aşağı çevirmesini ve TL’de daha fazla değer kaybı görülmez ise yıl sonunda %10’a yakın bir değer alınmasını bekliyoruz.

Ons altın yeniden 1600 doların üzerinde. Düşük risk iştahı dolara yönelimi canlı tutarken dolar endeksinin yeniden 100 seviyesini aştığını görüyoruz. Ancak güvenli liman arayışının ön planda olması doların yanı sıra değerli metallerin de destek bulmasını sağlıyor. Özellikle verilerin korona virüsün ekonomi üzerindeki baskısının arttığını göstermesi lehte bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda altının ons fiyatının bir kez daha 1600 doların üzerine yükseldiğini görüyoruz. Teknik açıdan haftalık kapanışın da bu seviyenin üzerinde yapılması altının haftaya daha ılımlı bir zeminde başlamasını sağlayabilir.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.