Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-02 14:27:00

Küresel ekonomik durgunluğa karşı yeni önlem girişimleri kaygıları dağıttı

Ekonomi yönetimlerinin ve merkez bankalarının koronavirüs salgınından kaynaklanan durgunluk ve finansal hasara karşı yeni önlemler alacakları yolundaki açıklamaları küresel olarak iyimserliğin artmasına neden oldu. Koronavirüs vakalarının ve ölü sayısının artmasına rağmen, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indireceğini ilişkin beklentiler hem yatırımcılar  arasında iyimserlik ve dolayısıyla borsalarda alım dalgasına neden olurken hem de ekonomilerin karşı karşıya kalacağı hasarın da sınırlı olacağı beklentisi güçlenmeye başladı.

FED’in Mart aşında 50 baz puanlık faiz indirimine gideceği beklentisi yatırımcılar arasında hızla güçleniyor. Son olarak Goldman Sachs ekonomistleri, koronavirüs'ün ekonomilere olası hasarının önüne geçmek için FED'in saldırgan bir şekilde faiz indirimi yapacağını açıklamaları bu beklentiye destek oldu. Kimi yatırımcılar, FED’in faizleri yıl ortasına kadar sıfıra indirmesini bekliyor

Goldman Sachs ise, FED'in Mart toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceğini, bu yıl da 100 baz puan indirime gideceğini öngörüyor.

 FED'e ilişkin beklentilerin yanısıra İngiltere ve Japonya merkez bankaları da gereken önlemleri alacaklarını açıkladılar. 

İngiltere Merkez Bankası (BoE), finansal istikrarı korumak adına gerekli önlemlerin alınacağını taahhüt etti. BoE tarafından yapılan açıklamada, “Para politikası ve mali politikayı istikrarlı tutabilmek için gerekli tüm adımların atıldığından emin olmak hedefiyle uluslararası ortaklarla olduğu kadar Hazine Bakanlığı ile birlikte de çalışıldığı” belirtildi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da koronavirüs salgınının ekonomi için görünümü gölgelediği ortamda finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için banka olarak gerekli adımları atacaklarını söyledi. Kuroda, şöyle konuştu:

 “Denizaşırı ve yurt içi finansal piyasalar, koronavirüs salgınının yayılmasının ekonomiye etkisi konusunda artan belirsizlik nedeniyle istikrarsız hareketler yapmaya devam ediyorlar. BOJ gelişmeleri dikkatli şekilde izleyecek ve piyasalarda istikrarı sağlamaya çalışacak, piyasa operasyonları ve varlık alımları yoluyla yeterli likiditeyi sunacak.”

 Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise, koronavirüsün yayılmasının önlenmesi ve ekonomiye zararının azaltılması için tedbirlerin ikinci bölümünü 10 Mart’ta açıklayacağını, hükümetin KOBİ’lere yardım için 2,5 milyar dolar tutarındaki bütçe rezervlerini kullanacağını belirtti. Abe, “Gelişmeleri dikkatli şekilde izleyeceğiz ve gerekli olacak adımları çekinmeden atacağız” dedi.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.