Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-17 10:14:00

Altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

Koronavirüs pandemisinin Mart ayında ABD ve Avrupa’yı sarsmasının ardından oluşan panik ortamı finansal piyasalarda sert hareketlerin görülmesine sebep oldu. Global hisse senedi piyasaları hızlı bir şekilde değer kaybederken yatırımcılar oluşan panik ortamında elde ne varsa sat moduna geçmiş, zarardaki pozisyonlarına teminat desteği için altın pozisyonlarını da kapatmışlardı. Altın fiyatlarındaki toparlanma en az çöküş kadar hızlı oldu. Altının ons fiyatı 1450 $ seviyelerine kadar geriledikten sonra Merkez Bankalarının piyasalara sağladığı bol likiditeden destek bularak 1700 $’ın üzerine sıçradı. Piyasalar koronavirüsün bilançosuna odaklanırken reel ekonomi durma noktasına geldi. İstihdam piyasasından üretime açıklanan bütün makroekonomik veriler pandeminin yalnızca sağlık sistemini değil ekonomik sistemi de tahrip ettiğini ortaya koyuyor.

IMF bu hafta yayınladığı raporda 2020 yılında global ekonominin %3’e yakın daralacağı tahmininde bulundu. Diğer bütün uluslararası kuruluşlar da büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ediyorlar. 2020 yılına girerken ABD ve Çin arasında imzalanan Faz 1 Anlaşma global ekonomiye dair iyimser bir tablo ortaya koyarken, anlaşmanın imzalanmasının üzerinden henüz 1 ay geçmemişken global bir salgınının domino taşı gibi bütün ülke ekonomilerini yerle bir etmesini kimse beklemiyordu. 2020 yılının ilk çeyreğinin hikâyesi bütünüyle değişti. Peyderpey faiz indirimine giderek ABD Başkanı Donald Trump’ın bütün öfkesini üzerine çeken FED yıllar sonra olağanüstü toplanarak faizleri 1 hafta içerisinde sıfırlı seviyelere yaklaştırdı. Kredi ve likidite akışını desteklemeye yönelik olarak bir dizi önlem paketi açıkladı. ECB ise varlık alım programını genişleterek Euro bölgesine likidite enjeksiyonunda bulundu. Majör merkez bankalarının açıkladığı paketlerin tutarı trilyonlarca doları bulması altının ons fiyatını yukarı taşıdı.

Pandemi finansal piyasalarda paniğe neden olurken, İsviçre’de en büyük 3 altın üreticisinin üretime ara verdiklerini açıklamaları altında tedarik zincirine yönelik endişeleri beraberinde getirerek spot ve vadeli piyasadaki altın arasındaki fiyat farkının açılmasına neden oldu. Altının ons fiyatı resesyon beklentilerinin yarattığı ralliyle son 7 yılın zirvesi olan 1740 $ seviyesinin üzerine çıktı. İlk çeyrek bilançolarının açıklanmaya başladığı bu günlerde ons altın güvenli liman talebinden destek buluyor. Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan ralli 1800 $ seviyelerini gündeme getiriyor.

 

Altın Fiyatları Yükselmeye Devam Edecek mi?

Koronavirüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesinin birinci ayında risk iştahı tam anlamıyla toparlanabilmiş değil.  Pandeminin reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlayabilmek adına hükümetlerin ve merkez bankalarının açıkladığı teşvik paketleri 8 trilyon $’a yaklaştı. Virüsün yayılma hızından hareketle oluşturulan simülasyonlarda ortaya çıkan senaryoların gerçekleştiği takdirde parasal ve mali teşviklerin devam etmesi beklenebilir. Global bir likidite bolluğunda paraya olan güvenin azalması, altının güvenli varlık talebine destek sağlayacaktır.

Dünyadaki toplam vaka sayısı 2 milyon kişiye ulaşmış durumda. Kimsenin ekonominin ne zaman açılacağını tam olarak bilememesi piyasalarda belirsizliğe neden oluyor. Ülkeler pandeminin reel ekonomiye sirayet etmesini mümkün olduğunca azaltmak için daha önce hiç olmadığı kadar devasa boyutlarda paketler açıklamayı sürdürüyorlar. Devasa kurtarma paketlerinin bir sonucu olarak ABD’nin bütçe açığının 2 trilyon dolara kadar ulaşabileceği öngörülüyor. Kısa ve orta vadede bütçe açığının yalnızca vergilerle karşılanabileceği düşünüldüğünde, reel ekonominin durumu göz önünde bulundurulduğunda bütçedeki açığın derinleşmesi beklenebilir. FED ise varlık alım programları ve diğer genişlemeci adımlarıyla dolaylı yoldan bütçeyi fonlamaya devam edecektir.

Ons altında daha önceki raporlarımızda ifade ettiğimiz orta vadede yükseliş beklentimizi koruyoruz. Global ekonominin içinde bulunduğu şartlar bir arada değerlendirildiğinde likidite bolluğu, finansal piyasalardaki belirsizlik ve pandemi sonrası hükümetlerin yüzleşmek zorunda kalacağı bütçe açıkları altının yukarı yönlü hareketine destek sağlaması sağlayacaktır. Kısa vadede altının ons fiyatında dalgalanmalar yaşansa bile orta vadede altının ons fiyatına yukarı yönlü destek sağlayacak etmenlerin varlığını sürdürmesi beklenebilir. Pandeminin etkisi azalsa bile ekonomilerin sağlıklı büyüme ortamına kavuşana kadar merkez bankalarının ve hükümetlerin likiditeyi bol tutması gerekmektedir. Gevşek para politikasının bir sonucu olarak altın fiyatları kendisine bol likiditeden destek sağlayacaktır. Altında güvenli limana ek olarak spekülatif bir talep de oluşabilecektir. Bu aşamada ons altında güçlü görüntü devam etmekle birlikte 1700 $ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlandığı sürece 1800– 1850 $ seviyelerine kadar yükseliş ihtimali masadaki yerini korumaktadır. Hemen hemen bütün para birimleri karşısında zirveyi geçen altın 2011 yılındaki dolar bazındaki zirvesini 2020-2021 döneminde geçmesini beklemekteyiz. Global bazda bütün ülkelerin bütçe açıkları artacağı için altının uzun vadede bütün para birimlerine karşı yükselmesini beklemekteyiz. Ons altında olası geri çekilmelerde ise 1650-1675 $ seviyeleri takip edilecektir.

 

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.