Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-03-14 21:05:00

Not Artışı Bekliyoruz

Not Artışı Bekliyoruz

 Dünün en ilginç haberleri; Futbol Federasyonunun, Milli takım hocası Lucesku’yu göndermesi -ki 17 maçta 4 galibiyet alabildi ve Türkiye Uluslar Liginde C liginden D ligine düştü- ve sebze & meyve satışlarının tanzimlerde başlamasıyla yoğun talebin olmasına paralel marketlerde de fiyatların düşmesiydi. Piyasada ise yabancılardan oluşan fırtına forvet hattının etkisiyle BIST100’ün % 1.9 artışla 104,394 seviyesinden kapanması büyük olay oldu. Bankalar % 2.84 yükselişle lokomotif görevini gördü. Endeks artık 103,500 üzerinde olduğundan önü açık. Üstelik rakip, savunma bile yapamıyor yani satıcı pek yok.

Foreks anketine katılan piyasa uzmanları -biri hariç- S&P’nin bu Cuma günü yapacağı Türkiye gözden geçirmesinde not artışı beklemiyor. Merak edilen o bir kişinin biz olduğumuzu söyleyelim. Zira S&P not artırmalı, artırmazsa “pintilik yapıyor” demektir ama görünümü iyileştirmesini de kabul edebiliriz. Eğer hiçbir şey yapmazsa, Türkiye’ye hakaret etmiş sayarız.  Zira 17 Ağustosta kurun yükseldiği dönemde korkarak hızla notu Türkiye için en düşük seviye olan B+ indirmişlerdi. O günden beri ekonomi yönetiminde, bankalarda, piyasalardaki başarıya karşın Junk (Çöp) seviyesinin altında tutmaya devam ederlerse art niyet bile aranabilir. Bakın örnek verelim: notun indiği gün 10 yıllık Türkiye faizi % 22.2 iken bugün %14.7, USD o gün 6.06 TL iken bugün 5.28 TL.

Bu arada belirtelim; 148 ülkenin kredi notlarını inceleyip DÜNYA KREDİ NOTU LİGİnde Türkiye’nin yerini ve gelişimini incelediğimiz çalışmamızı yarın 11.30 da yayınlayacağız. En iyi nota sahip Şampiyonlar Ligindeki ülkeler ve Türkiye’nin dengi ülkeler hangileri gibi sorulara net cevaplar gözükecektir.

 

Diğer taraftan bu yükselişte global piyasalarda ABD'nin yavaşlamasının bayramı bize önemli katkı sağlıyor. Zira o yavaşlayacak ki FED faizi artırmasın ve paranın maliyeti artmasın. Ancak ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında doların biraz güçlendiğini görüyoruz. Dünün global para hareketi, Doların dünyada değer kazanmasıydı. Dolar Endeksi % 0.4 yükselirken gelişmekte olan ülke paralarına karşı % 0.35 değer kazandı ki Latin Amerika paralarına karşı bu kazanç % 0.7 oldu. TL ise % 0.4 kayıp ile global hareketin ortalamasına paralel seyretti. Dün % 1.2 değer kaybeden Arjantin pesosu bu sabah kayıplarını biraz telafi etmiş gözüküyor. Yarın ki ABD TÜFE’si önemli.

Trump, “Çin ile büyük bir anlaşma yapacağız” derken Cuma günü süresi dolacak ABD hükümetinin açık kalması konusunda da uzlaşma haberleri geliyor. Yani hem hükümet açık kalacak hem Çin ile anlaşma yapılacak. Bundan iyisi Şam’da kayısı!

STRATEJI

Bu haftaya olumlu başladık,  Olumlu devam edebiliriz. Endekste 103,500 desteği önemli.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 150 puan civarında artış ile, BIST 100 ise % 0.2 civarında  güne başlamasını öngörüyor.

 

 

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.