Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-08-24 10:13:49

Çin’den Zaporijya Nükleer Santrali’nde kaza riskinin asgariye indirilmesi çağrısı

Çin’in BM’deki Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, ilgili taraflara Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nde kaza riskini asgariye indirme ve maksimum temkinli olma çağrısında bulundu.

Geng Shuang, dün BM Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna nükleer tesislerinin güvenlik sorununu değerlendirme oturumunda bir konuşma yaptı.

Zaporijya Nükleer Santrali’ne yapılan bombardımanın sürmesinin endişe verici bir durum olduğuna işaret eden Geng, bombardımanın henüz nükleer santralin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmamasına rağmen bu durumun her anda değişebileceğini kaydetti.

Geng, nükleer santral çevresinde herhangi beklenmedik bir olayın ciddi bir nükleer kazaya yol açabileceği ve olası hasarın Ukrayna ve komşu ülkelerin ekolojisine ve halk sağlığına geri dönüşü olmayan zararlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Geng Shuang, “Çin, ilgili taraflara maksimum temkinli davranarak, nükleer santralin güvenliği ve koruma çalışmalarını tehdit eden eylemlerden kaçınma ve kaza riskini en aza indirme çağrısında bir kez daha bulunuyor.” dedi.

Çin'in öteden beri Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) nükleer güvenliğin korunmasında olumlu rol oynamasını desteklediğini hatırlatan Geng, mevcut koşullarda UAEA’nın bir an önce Zaporijya Nükleer Santrali’ne giderek yerinde inceleme yapması ve nükleer tesislerin güvenliği ve koruma çalışmalarını değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Geng Shuang, “Çin, hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın UAEA’nın ziyaretiyle ilgili olumlu açıklamalarını yakından takip ediyor. Çin, ilgili tarafları, siyasi engelleri ortadan kaldırarak, UAEA’nın ziyaretinin bir an önce gerçekleşmesini sağlamak için temas ve işbirliğini güçlendirmeye çağırıyor.” diye konuştu.

Geng Shuang, Zaporijya Nükleer Santrali’nde kaza riskinin kökünden giderilmesi için uluslararası toplumun, sorunla ilgili tarafların yeniden görüşme msasına dönmesini sağlaması, sorunun diplomatik ve siyasi yollarla çözülmesini ilerletmesi ve bir an önce ateşkesi gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Geng, Çin’in ilgili taraflara birbirinin meşru kaygılarını dikkate alarak, dengeli, etkili ve sürdürülebilir güvenlik çerçevesini oluşturma, Ukrayna krizinin çözülmesi ile bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için çaba harcama çağrısında bulundu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.