Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-10 17:57:00

Global piyasalar yaralarını sarmaya çalışıyor

*Yeni haftanın ilk işlem gününde Global piyasalarda yaşanan panik havası haftanın ikinci işlem gününde sakinleşmişe benziyor. ABD ve Avrupa Borsalarında bir miktar toparlanma gözlenmekte. Toparlanmada ABD Başkanı Donal Trump’ın korona virüsüne karşı destek paketini açıklayacağına yönelik artan umutlarda etkili oldu.  S&P500 vadeli endeksi görülen tepki alımlarıyla gün içerisinde 2879 seviyelerine kadar yükseliş kaydetti. Dow Jones vadeli endeksi ise gelen tepki alımlarıyla 25000 sınırına dokundu. Alman Dax30 vadeli endeksi 11000 bölgesinin üzerini test etti. Diğer yandan ABD 10 yıllık tahvil faizleri tarihi dip seviyelerinden 0.60 bölgesine toparladı. 10 yıllık tahvil faizinde bugün %30’un üzerinde yükseliş kaydedildi. Ons Altın ise 1650 bölgesi altına kadar düşüş gösterdi.

*Piyasalar yaralarını sarmaya çalışırken dünkü panik satışları tetikleyen etmenlerden biri olan Suudi Arabistan ve Rusya arasında cereyan eden “petrol savaşlarında” ki son gelişmelere bakalım.

-Rusya enerji bakanı, Rus şirketlerin petrol üretimini 300bin varil /gün kadar arttırabileceğini söyledi. Diğer yandan Bakan Opec+ işbirliğine kapılarını tamamen kapatmadıklarını ve piyasalarda istikrarın sağlanması için Opec ile ortak tedbirler alma seçeneğini dışlamadıklarını söyledi. Ayrıca kaynaklara dayandırılan habere göre Bakanlık yarın için Rus petrol şirketlerini toplantıya çağırdığı ve toplantıda Opec ile gelecekteki işbirliğinin görüşüleceği belirtildi.

-Suudi Arabistan Enerji Bakanı ise korona virüsün petrol talebi ve fiyatları üzerindeki etkisiyle başa çıkmak için hangi önlemlerin alınması gerektiğine dair bir anlaşma yapılmaması halinde Mayıs-Haziran aylarında bir OPEC + toplantısı yapılmasına gerek olmadığını bildirdi.

-Öte yandan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile bugün Global enerji piyasaları ve diğer konular hakkında görüştüğü belirtildi.

-Taraflar arasında karşılıklı açıklamalar ve müzakereler sürerken Crude petrol fiyatında tepki alımları görülmekte. Crude petrol fiyatı 33.00$ seviyesi üzerinde, Brent Petrol fiyatı ise 37.00$ üzerinde seyretmekte.

Trump, Gevşeme Adımlarını Hızlandıran Fed’e Yüklenmeye Devam Ediyor…
*Fed, faizleri rakip ülkelerin seviyelerine indirmeli.
*Diğer ülkeler, gevşek para politikası nedeniyle avantajlı kura sahipler.
*Fed, lider olmalı, çok geç takip eden olmamalı.
*Fed içler acısı durumda, yavaş hareket ediyor.


Kaynak:İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.