Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-05 16:22:00

Otomotiv ihracatında Ford birinci, Toyota ve Oyak-Renault ilk üçte

Otomotiv endüstrisinde 2019'un şampiyon firmaları belli oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) TİM verilerine dayanarak yapılan açıklamaya göre, geçen yıl toplam 30,6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde Ford Otomotiv yer aldı. Otomotivde en çok ihracat gerçekleştiren firmalar sıralamasında ikinci Toyota, üçüncü ise Oyak-Renault oldu.

OİB verilerine göre 2020 yılına da iyi bir başlangıç yapan otomotiv sektörünün ocak ayı ihracatı yüzde 3,2 artışla 2,4 milyar dolar oldu. Bugüne kadarki en yüksek ocak ayı rakamına ulaşan sektörün, Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 16,3 olarak gerçekleşti.

 İlk üç şirketin ardından ilk 10'da yer alan diğer firmalar ise sırasıyla Tofaş, Kibar Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, TGS Dış Ticaret, Bosch Sanayi ve Ticaret, Man Truck & Bus ve Good Year Lastikleri oldu.

Otomotiv endüstrisi, 2020 yılına da hızlı başladı. OİB verilerine göre otomotiv endüstrisinin ocak ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla 2,4 milyar dolar oldu. Bugüne kadarki en yüksek ocak ayı rakamına ulaşan sektörün, Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 16,3 olarak gerçekleşti.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2019 yılının otomotiv şampiyonlarını tebrik ederek “Türk otomotiv endüstrisinin ihracat başarısında emeği olan tüm şirketleri kutluyoruz. Bu yıl da ihracatımızı kalıcı olarak artırma yolunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

Endüstrinin ocak ayı ihracatını da değerlendiren Baran Çelik, “Geçen ay binek otomobillerde çift haneli ihracat artışı kaydettik. Diğer ana ürün gruplarında ise düşüş yaşandı. En büyük pazarımız AB Ülkelerine ise küçük de olsa artışla yıla başlamamız sevindirici oldu” dedi.  

Ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 27 artarak 1 milyar 33 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisi ihracatı ocakta yüzde 1 azalarak 861 milyon dolar olurken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 13 düşüşle 333 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 20 düşüşle 135 milyon dolar oldu.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.