Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-28 07:50:00

Ekonomiler açılıyor, endekslerin yükselişi sürecek mi?

Dünya’da korona virüs vaka sayılarında gerileme eğilimi devam ediyor. İtalya’da son birkaç gündür aktif vaka sayısında azalmalar devam ederken Pazartesi günkü verilere göre hayatını kaybeden sayısı 333 olarak gerçekleşti. İspanya’da da dün yeni vaka sayısı 2793 olurken bu sayının da Pazar gününe göre düştüğü ve bir ayın en düşük vefat sayısı yakınlarında sonuçlara ulaşıldığı gözlendi. Almanya’da ise vaka sayısında nispeten sakin görünüm sürüyor. ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyonu aşarken hayatını kaybeden kişi sayısında New York’ta bir gerileme olduğu dikkat çekiyor. Yaşanan son gelişmelere göre ülkeler ekonomilerini kademeli şekilde açmaya ve kısıtlamaları da yavaş yavaş kaldırmaya hazırlanıyor. İtalya İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, dün yaptığı açıklamada imalat ve inşaat sektöründe bulunan işletmeleri 4 Mayıs'tan itibaren açmayı hedeflediklerini duyurdu. Fakat insanların toplu olarak bir arada bulunduğu restoran, bar gibi işletmeler bir süre daha kapalı kalacak. Conte, okulların ise Eylül ayına kadar kapalı kalacağını belirtti. Almanya ise 800 metrenin altındaki küçük perakendecilerin sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine uydukları sürece yeniden açılmalarına izin verdi. Türkiye’de ise görünüm olumlu şekilde gitmeye dünkü verilerle birlikte devam ediyor. Dünkü verilere göre yeni vaka sayısı 2131 olurken hayatını kaybeden sayısı 100 altında kalmaya devam etti ve 95 oldu. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2,29 olurken iyileşme oranı %30,1 ile önemli bir oranda yükselmeye devam etti. Devam eden önlemlere sıkı şekilde uyulmaya devam edilirse bu gidişat ile Mayıs ayı ortasından itibaren sürecin sonuna gelineceğine dair görünüm güçlenmiş olacak.

Korona virüs salgınından en büyük darbeyi yiyen Avrupa ülkeleri ile ABD’de ekonomilerin yeniden açılmasıyla ilgili planlar netleştikçe bu durum riskli varlıklar üzerine yatırım iştahının da artmasına imkan veriyor. Dün Nasdaq ve S&P 500, Mart ayının başından bu yana en yüksek seviyelerinde kapanış yaptı. Dow Jones, dünkü işlemlerde 21 Şubat'tan bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıktı. Tedbirlerin gevşetilmesi ve ekonomilerin yeniden açılmalarının erken olduğunu dile getiren bazı işletme sahipleri, epidemiyologlar ve politikacıların eleştirisiyle karşılaşılsa da ABD’nin Güney'inde bulunan birkaç eyalet bazı işletmelerin ve kamusal alanların, son birkaç hafta içinde yürürlükte olan sosyal mesafe önlemlerini hafifletmek için çok aşamalı bir süreci başlatarak kısıtlamaları azaltarak yeniden açılmaya başlayacağını duyurdu.

Avrupa’da ise koronavirüse sınırlamalarının gevşetilmesine yönelik haberlerden gelen iyimserlikle endeksler günü yükselişle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,64 artarak 5.846,79, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 3,13 değer kazanarak 10.660’a çıkarken Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,55'lik artışla 4.505’e yükseldi.

Geçen hafta vade sonu ve arz fazlalığı nedeniyle eksi fiyatları gören petrol fiyatları artan küresel petrol stoklarının önde gelen üretici ülkelerin piyasayı üretim kısıntılarıyla dengeye getirmesini zorlaştırması ile birlikte dün tekrar varil başına 12 doların altına indi. Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 24 kadar düştü ve dört gün süren yükselişini durdurdu.

ABD hisse senedi vadelileri, petrol fiyatlarındaki yeniden yaşanan düşüşün küresel olarak görülen koronavirüs ile ilgili kısıtlamaların hafifletilmesi konusundaki iyimserliğin gölgesinde kalmasıyla bu sabah %0.4-0,5 ekside hareket ediyor. Asya’da ise yükseliş hakim.
 


Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.