Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-03-14 20:42:00

Afrika Esintisi

Afrika Esintisi

Salı günü gelişmekte olan ülkelerdeki iyi havanın devamı ile BIST 100 endeksi, dün güne yükselerek başladı ve 102,543e kadar yükseldi. Ancak 16.30'da 101,618'e kadar inip günü % 0.23 artışla 101,971'den kapattı. Günün yıldızı % 5 yükselen Türk Telekom oldu. Daha 1 ay önce 13 milyar TL piyasa değerine sahip şirket, şimdi 19 milyar TL ye ulaştı. Endeksi aşağı çeken hisseler ise % 2.8 düşen EREGL ve %0.5 düşen XBANK Endeksi oldu.

ABD’de soluksuz borsa yükselişi sürüyor. Noel tatilinden beri % 19’a ulaşan getiriyi hergün daha da artırmanın derdindeler. Dün açıklanan tutanaklara göre FED üyeleri, piyasanın istediği gibi bilanço küçültmenin bu yıl sona erdirilmesini istiyor. Daha ne yapsın bu adamlar!  Ancak USD dünya paraları karşısında sakin seyrediyor. Dün akşama kadar dolar Endeksi % 0.2 değer kaybederken en çok değer kazanan para % 1.1 ile G. Afrika Randı oldu. Yolsuzlukların merkez üssü elektrik tekeli Eskom'u 3 yılda 5 milyar dolar ile kurtarma kararı alan hükümet, bunun için bütçe açığı/GSYH'yı % 0.5 artırarak %4.5'e çıkaracak. Ve bu ülke halen bizden daha iyi kredi notuna ve paraya sahip. Bu arada belirtelim ki Eskom % 25 FAVÖK marjıyla çalışan yani faaliyette karlı bir şirket. Ama 30 milyar dolara ulaşan finansal borcu şirket üzerinde büyük yük! (Ne kadar da tanıdık mesele) Bu yüzden yeni yatırıma ihtiyaç olduğu halde zorlanıyorlar ki elektrik kesintileri yüzünden ana geliri madenlerde üretim duruyor. Borç,  özsermayenin 2.5 katını aşınca devlet devreye girmek zorunda kaldı. (Geçen yıl da Çin’den kredi almışlardı.) Dün dolara karşı en çok değer kaybeden para ise % 4 ile Arjantin oldu. USDARS krizin zirve yaptığı 29 Eylül 2018'den beri ilk kez 40 ın üzerine çıktı. TL'ye bulaşıcılık etkisi dün olmadı (TL % 0.4 değer kaybetti) Dün akşamdan sabaha kadar hem rand hem peso da tersine hareketlerle tepkiler görülüyor. Arjantin Pesosu 40 ın üzerine tekrar çıkarsa bir sorun işareti olabilir.

Önceki gün Türkiye ve bankalarla ilgili görüşlerini açıklayan S&P'nin görüşlerine bankalardan tepki geldi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) açıklamalarının temelsiz olduğunu belirtti. Buna göre; *S&P'nin açıklamaları Türkiye'nin kendine has özelliklerini ve gücünü, bankacılık sektörünün tecrübesini ve reel sektörün dinamizmini yansıtmıyor.* Sektör ihtiyatlı bir yaklaşımla muhtemel riskler için yeterli kredi karşılıklarını ayırmıştır. *Bankaların kendiliklerinden ikinci gruba alınan krediler sorunlu kredi olarak değerlendirilmemelidir. Yakın izlemedeki kredilere takibe atılmış kredi muamelesi yapılması son derece yanlıştır. Bu kredilerin tamamının sorunlu hale geleceğine ilişkin değerlendirme doğru değildir. Ülkemiz realitesi ile de uyuşmamaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Ankara mitinginde "31 Mart DEAŞ ve terör örgütlerine ağır bir darbe olacaktır. 31 Mart Gazze, Filistin, Suriye, Irak, Arakan için dünyaya verilmiş gür bir mesaj olsun" dedi.

ABD ve Çin'in ticaret anlaşmazlıklarındaki en zorlu konulara dair taahhütlerini prensip olarak belirlemeye başladıkları belirtildi. İki taraf 1 Mart'a kadar anlaşmaya varmaya çalışıyor.

STRATEJI

Dün 102500 geçilemedi. Bugün de orası direnç olabilir. Yukarda ise 103,000 geçiş noktası. Tabi aşağıda 100,800 önemli geçiş noktası.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 150  puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.1 civarında  güne başlamasını öngörüyor.

 

 

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş

© Copyright 2024 finansinnabzi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.